Tiangong

Onbestuurbaar ruimtestation op ramkoers met de aarde

China is de controle over het ruimtestation Tiangong-1 kwijt. Dat bericht het Chinese staatspersbureau Xinhua, dat daarmee een gerucht bevestigt dat al langer de ronde doet.

22 september 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Al een paar maanden geleden begon het te gonzen van de geruchten in het ruimtevaartwereldje: het Chinese ruimtestation Tiangong-1 gedraagt zich niet helemaal zoals de bedoeling is. Is het nog wel onder controle?

Dat is het niet. Op 20 september bevestigde het Chinese staatspersbureau Xinhua het gerucht.

De Chinezen zijn de controle kwijtgeraakt over het onbemande, 8,1 ton zware ruimtestation, dat in 2011 met een raket vanuit de Gobiwoestijn werd gelanceerd.

Waar en wanneer?

De amateurastronoom Thomas Dorman waarschuwde al in juni in een artikel op Space.com. dat er iets niet in de haak was.

'Als ik het bij het rechte eind heb, durf ik te wedden dat de Chinezen tot het laatste moment wachten met het bekendmaken van het nieuws,' schreef hij toen.

Dorman kreeg daarmee geen gelijk. Het bericht van de Chinese autoriteiten kwam een paar dagen nadat er een nieuw ruimtestation gelanceerd was, Tiangong-2, dat op termijn bemand moet gaan worden.

Tiangong-1 zal volgens de Chinezen in de tweede helft van 2017 de aarde treffen.

'Als je niet weet wanneer, weet je ook niet waar,' aldus de gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell van Havard University in de Britse krant The Guardian.

Bekijk een video over Tiangong-1

Het hemelse paleis gaat in vlammen op

Volgens de informatie van de Chinezen zal Tiangong – dat "hemels paleis" betekent – in de atmosfeer verbranden. Jonathan McDowell is het daar wel mee eens, maar er is een 'maar'.

Motoronderdelen en andere harde brokstukken zullen de tocht door de atmosfeer overleven en op aarde inslaan, zo denkt hij.

'Bepaalde fragmenten van zo'n 100 kilo zullen de aarde raken,' zegt hij.

Dit zal echter niet tot een enorme ramp leiden, zelfs als de brokstukken tegen de verwachting in in een dichtbevolkt gebied inslaan.

'Ze kunnen een auto of een huis verwoesten, en zo'n brokstuk geeft een flinke knal als het inslaat, maar de schade zal niet catastrofaal zijn,' aldus McDowell.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: