Månebesøk

We gaan terug naar de maan

China heeft onlangs een rover op de achterkant van de maan gezet, en in de komende jaren wordt het bijna spitsuur op de trouwe metgezel van de aarde. Allerlei vaartuigen gaan de maan onderzoeken – en ook de mens brengt weer een bezoek.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Op donderdag 3 januari schreef China ruimtegeschiedenis door voor het eerst op de achterkant van de maan te landen.

Vroeg in de ochtend plantte het landingsvaartuig Chang'e 4 zijn poten in het maanstof, om even later de 140 kilo zware rover Yutu 2 aan land te zetten.

De rover reed het maagdelijke maanlandschap in, waar nog nooit een mens of ruimterobot was geweest.

GALERIJ: China verovert de achterkant van de maan

Het kan wel eens de moeilijkste maanoperatie tot dusver worden, maar met grote potentie: we kunnen meer leren over het ontstaan van het leven op aarde – en misschien zelfs een bloem aan boord van de maanrover tot bloei brengen.

De komende jaren staan de ruimtevaartnaties in de rij om de maan te onderzoeken. Ze willen in de bodem boren, de maan in kaart brengen en er een basis vestigen. En ten slotte is het de bedoeling dat de mens het ruimtepak aantrekt om opnieuw een bezoek te brengen aan onze satelliet.

Dit is een overzicht van de belangrijkste missies van de komende jaren:

 • 2019: Lunar Outpost

  Hopper meet inhoud van maanstof

  Het bedrijf Moon Express lanceert een hopper, die bij de zuidpool moet landen. Hier moet het vaartuig de inhoud van het maanstof aan water en mineralen meten.

 • 2019: SLIM-1

  Gezichtsherkenning brengt de Maan in kaart

  De eerste Japanse lander moet zacht in een maankrater landen. Zijn gezichtsherkenningstechnologie herkent structuren op de maan en brengt kraters in kaart.

 • 2019: Dragon

  Toeristen maken uitstapje naar Maan

  Het bedrijf SpaceX stuurt twee ruimtetoeristen naar de maan in het vaartuig Dragon. De drie herbruikbare draagraketten zullen allemaal weer op aarde landen.

 • 2019: Chang'e 5

  Sonde brengt maanstof naar de Aarde

  Een lander en een rover gaan naar de berg Mons Rümker op de vlakte Oceanus Procellarum. Hier nemen ze een boorkern van 2 meter, die ze met een kleine sonde naar de aarde sturen.

 • 2020: Resource Prospector

  Missie neemt boorkernen op de Maan

  Een lander en een rover nemen diepe boorkernen van 1 meter, op zoek naar zuurstof, water en waterstof. Deze elementen hebben we nodig als we er langere tijd willen verblijven.

 • 2020: Harvest Moon

  Mijnrobot stuurt stalen naar de Aarde

  Op de missie Lunar Outpost volgt de Moon Express met een mijnrobot die op de Malapertberg bij de zuidpool moet landen. Hiervandaan stuurt hij maanstof naar de aarde.

 • 2023: Orion

  Basis voor maanstation gelegd

  Vier astronauten reizen af naar de maan met de machinemodule voor het geplande ruimtestation Deep Space Gateway. Dit wordt in een baan om de aarde gebracht.

Lees ook:

Ruimtevaart

Robuuste mechanische rover kan Venus aan

1 minuut
Ruimtevaart

Dankzij wonderraket van de nazi’s bereikte VS als eerste de maan

17 minuten
Ruimtevaart

Apollo 17: Laatste maanvlucht brak alle records

11 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!