Månebesøk

We gaan terug naar de maan

China heeft onlangs een rover op de achterkant van de maan gezet, en in de komende jaren wordt het bijna spitsuur op de trouwe metgezel van de aarde. Allerlei vaartuigen gaan de maan onderzoeken – en ook de mens brengt weer een bezoek.

China heeft onlangs een rover op de achterkant van de maan gezet, en in de komende jaren wordt het bijna spitsuur op de trouwe metgezel van de aarde. Allerlei vaartuigen gaan de maan onderzoeken – en ook de mens brengt weer een bezoek.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Op donderdag 3 januari schreef China ruimtegeschiedenis door voor het eerst op de achterkant van de maan te landen.

Vroeg in de ochtend plantte het landingsvaartuig Chang'e 4 zijn poten in het maanstof, om even later de 140 kilo zware rover Yutu 2 aan land te zetten.

De rover reed het maagdelijke maanlandschap in, waar nog nooit een mens of ruimterobot was geweest.

De komende jaren staan de ruimtevaartnaties in de rij om de maan te onderzoeken. Ze willen in de bodem boren, de maan in kaart brengen en er een basis vestigen. En ten slotte is het de bedoeling dat de mens het ruimtepak aantrekt om opnieuw een bezoek te brengen aan onze satelliet.

Dit is een overzicht van de belangrijkste missies van de komende jaren:

2019: Lunar Outpost

Hopper meet inhoud van maanstof

Het bedrijf Moon Express lanceert een hopper, die bij de zuidpool moet landen. Hier moet het vaartuig de inhoud van het maanstof aan water en mineralen meten.

© Moon Express

2019: SLIM-1

Gezichtsherkenning brengt de Maan in kaart

De eerste Japanse lander moet zacht in een maankrater landen. Zijn gezichtsherkenningstechnologie herkent structuren op de maan en brengt kraters in kaart.

© JAXA

2019: Dragon

Toeristen maken uitstapje naar Maan

Het bedrijf SpaceX stuurt twee ruimtetoeristen naar de maan in het vaartuig Dragon. De drie herbruikbare draagraketten zullen allemaal weer op aarde landen.

© SpaceX

2019: Chang'e 5

Sonde brengt maanstof naar de Aarde

Een lander en een rover gaan naar de berg Mons Rümker op de vlakte Oceanus Procellarum. Hier nemen ze een boorkern van 2 meter, die ze met een kleine sonde naar de aarde sturen.

© CNSA

2020: Resource Prospector

Missie neemt boorkernen op de Maan

Een lander en een rover nemen diepe boorkernen van 1 meter, op zoek naar zuurstof, water en waterstof. Deze elementen hebben we nodig als we er langere tijd willen verblijven.

© NASA

2020: Harvest Moon

Mijnrobot stuurt stalen naar de Aarde

Op de missie Lunar Outpost volgt de Moon Express met een mijnrobot die op de Malapertberg bij de zuidpool moet landen. Hiervandaan stuurt hij maanstof naar de aarde.

© Moon Express

2023: Orion

Basis voor maanstation gelegd

Vier astronauten reizen af naar de maan met de machinemodule voor het geplande ruimtestation Deep Space Gateway. Dit wordt in een baan om de aarde gebracht.

© Boeing