NASA wil planetoïde van koers laten veranderen

In de toekomst zullen er grote planetoïden zijn die rechtstreeks op de aarde afkomen. NASA wil daarom een ruimtesonde op een planetoïde laten botsen om die van koers te laten veranderen.

NASA heeft onlangs een project goedgekeurd om potentieel gevaarlijke planetoïden uit hun baan te duwen.

© Shutterstock

Als een planetoïde van een paar honderd kilometer groot op aarde inslaat, zijn we reddeloos verloren. Daarom doet NASA onderzoek naar de perfecte methode om de enorme ruimtestenen af te weren.

Onlangs is er een project gelanceerd om planetoïden uit hun baan te duwen.

Op 23 juni keurde NASA de eerste missie goed waarmee zal worden getest of onderzoekers een planetoïde van koers kunnen laten veranderen. Het project heet DART – Double Asteroid Redirection Test – en komt erop neer dat de onderzoekers een ruimtesonde op een planetoïde laten botsen, zodat deze van richting verandert.

Sonde moet op planetoïde knallen

Het idee is om een zogeheten kinetische impactor te gebruiken, waarbij een planetoïde met behulp van bewegingsenergie uit zijn baan wordt gebracht.

De DART-sonde wordt in eerste instantie afgevuurd op het planetoïdenstelsel Didymos, dat bestaat uit de twee planetoïden Didymos A van circa 780 meter en Didymos B van circa 160 meter groot.

De sonde moet inslaan op de kleinste van de twee, die om zijn grotere broer heen draait. Zo kunnen de onderzoekers observeren hoe zijn baan wordt veranderd.

Het project komt uit de koker van natuurkundigen van het John Hopkins Applied Physics Laboratory in de Amerikaanse staat Maryland, en gaat nu van de conceptfase de ontwikkelingsfase in.

Negen keer zo snel als een kogel

De DART-sonde, die zo groot is als een koelkast, treft zijn doel met 6 km/s. Dat is ongeveer negen keer zo snel als een kogel. En hoewel de snelheid van de planetoïde maar een klein beetje verandert, zal zelfs een klein duwtje de baan in de loop der tijd aanzienlijk wijzigen.

Vanaf de aarde kunnen de onderzoekers de botsing en de koersverandering precies volgen, zodat ze kunnen berekenen hoe bruikbaar de methode is als bescherming tegen planetoïden.