NASA vindt verdwenen ruimtevaartuig rond de maan

Acht jaar lang had niemand contact met het Indiase ruimtevaartuigje. Maar nu heeft NASA signalen van de spoorloos verdwenen sonde opgepikt.

© Indian Space Research Organisation

Na acht jaar radiostilte heeft NASA een verdwenen Indiaas ruimtevaartuig teruggevonden.

En het Amerikaanse ruimteagentschap heeft het nieuws overgebracht aan de bezorgde ouders: het Indiase ruimteagentschap ISRO.

Het vaartuig Chandrayaan-1 verliet de aarde in 2008 om in een baan om de maan te gaan. Maar sinds augustus 2009 heeft niemand nog wat van de sonde vernomen.

Zo klein als een autootje

De sonde meet 1,5 x 1,5 m en weegt 1380 kg. Het speuren naar zo'n klein object rond de maan is als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Door de weerschijn van de maan was het onmogelijk om het vaartuigje te spotten met optische telescopen.

Radar vindt het vaartuig

NASA heeft daarom gebruikgemaakt van een nieuwe radartechniek om het Indiase vaartuigje te vinden.

De 70 m grote antenne van NASA’s Goldstone Deep Space Communications Complex in Californië stuurde microgolven naar de noordpool van de maan, en in West Virginia ving de 100 m grote Green Bank Telescope de gereflecteerde radio-echo's op.

De Goldstone-antenne.

© Shutterstock

Volgens berekeningen van NASA zou het vaartuig bij elk rondje om de maan over de polen vliegen, en zo'n rondje zou 2 uur en 8 minuten duren.

Sonde moet maan in kaart brengen

De Green Bank-telescoop ving inderdaad twee signalen in vier uur op van iets wat sterk leek op de radiosignatuur van een klein ruimtevaartuigje.

Het team achter het onderzoek gebruikte de data van de retoursignalen om de snelheid van en de afstand tot het object te berekenen. Daaruit blijkt dat het de Chandrayaan-1 is.

De sonde zou oorspronkelijk de geologie van de maan in kaart brengen met behulp van foto's.