NASA ontlasting top

NASA organiseert poepprijsvraag

NASA heeft jouw hulp nodig om 6 liter urine en 450 milliliter ontlasting te laten verdwijnen in de ruimte. Als jij het beste idee hebt, kun je 28.000 euro winnen.

1 december 2016 door Karine Kirkebæk

Stel je voor dat je een astronaut bent die, vanwege een of andere ramp, al dagenlang in zijn ruimtepak rondzweeft – en heel nodig naar de wc moet!

Dit is een van de problemen waar ze zich bij NASA ook mee bezighouden, maar waar ze nog geen goede oplossing voor hebben gevonden. Daarom vragen ze nu onze hulp.

Doe mee met de prijsvraag!

De opdracht is simpel: je moet een systeem bedenken waarmee een ruimtepak elke dag, zes dagen lang 1 liter urine, 75 ml ontlasting en 80 ml menstruatiebloed kan afvoeren.

NASA heeft deze prijsvraag 'Space Poop' genoemd en hij loopt tot en met 21 december 2016. Je kunt meedoen via deze link. Hier kun je ook horen wat NASA-astronaut Rick Mastracchio vertelt over dit probleem.

De drie beste ideeën worden op 1 februari 2017 bekendgemaakt en beloond met elk 30.000 dollar – ongeveer 28.000 euro.

Luier voor volwassenen absorbeert niet genoeg

Sinds de Apollo 17-missie van 1972 is de mens niet verder gekomen dan de thermosfeer, het buitenste deel van de atmosfeer waar het ruimtestation ISS zich bevindt - ong.

386 km boven het aardoppervlak. En vanuit hier kunnen astronauten binnen een paar uur weer terug op aarde zijn. Als ze een langere ruimtewandeling maken, doen ze een soort luier aan die 12 uur lang vloeistoffen absorbeert.

Reis naar Mars zorgt ook voor alledaagse problemen

Als we over een paar jaar eindelijk de grote reis naar Mars gaan maken, kan het nodig zijn dat astronauten hun pak lang aanhouden. Het is namelijk een behoorlijke afstand! En dus brengt de Mars-missie ook een aantal alledaagse problemen met zich mee, bijvoorbeeld hoe astronauten zo gemakkelijk mogelijk naar de wc kunnen gaan in hun ruimtepak.

En als NASA dit probleem niet oplost, kan het astronauten zelfs hun leven kosten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: