Shutterstock
Nasa Musk ISS SpaceX

NASA doet enorme bestelling bij ruimtevaartbedrijf Musk

NASA heeft een kaartje gekocht voor vijf missies naar het internationale ruimtestation ISS met het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.

Na een enorme order van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA klotst het geld waarschijnlijk tegen de plinten bij het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Tesla-miljardair Elon Musk.

NASA meldde woensdag een contract te hebben gesloten met SpaceX voor niet minder dan vijf missies naar het internationale ruimtestation ISS tot aan 2030.

Met de overeenkomst is maar liefst 1,4 miljard dollar gemoeid (ongeveer hetzelfde in euro).

Ticket voor 14 ruimtereizen

NASA werkt ook samen met vliegtuigproducent Boeing, maar de CST-100 Starliner van het bedrijf heeft nog geen toestemming om met een bemanning naar het ISS te vliegen.

Het ruimtevaartuig Crew Dragon van SpaceX heeft die vergunning sinds 2020 wel op zak. De Crew Dragon mag vijf inzittenden naar het ISS brengen.

Met de vijf reizen die NASA heeft besteld bij SpaceX, heeft het agentschap in totaal 14 ruimtereizen ingekocht bij Elon Musk.

SpaceX en Boeing sloten in 2014 een contract met NASA nadat er vanaf 2011 geen astronauten meer naar het ISS waren gebracht.

Beide bedrijven mochten zes vluchten uitvoeren, maar NASA gunde SpaceX een contract voor nog eens drie missies omdat de Starliner van Boeing met technische uitdagingen kampt.

Er zijn grote problemen met de software die het ruimtevaartuig aanstuurt. Het lijkt er echter op dat het einde van de ellende in zicht is, want Boeing wil volgend jaar de eerste vlucht met de Starliner maken met astronauten aan boord.