Maanlandingen, sondes en verre hemellichamen. Ruimtevaartreus NASA is druk bezig het zonnestelsel te onderzoeken en heeft daar voorlopig zijn handen vol aan. Binnen 20 jaar wil de organisatie onder meer een planetoïde vangen met een enorm net en mensen naar Mars brengen.
Wat is NASA?
NASA is de Amerikaanse nationale ruimtevaartorganisatie en werd in 1958 opgericht. Zijn voorloper heette NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), een organisatie die onder meer in de Eerste en Tweede Wereldoorlog de aerodynamica van vliegtuigen testte.
Waar staat NASA voor?
NASA staat voor National Aeronautics & Space Administration. Zijn Europese tegenhanger is ESA, European Space Agency.
Elk jaar ontvangt NASA 16 miljard dollar (bijna 14 miljard euro) van de Amerikaanse overheid voor zijn ruimteprogramma en wetenschappelijk onderzoek.
Hoe vaak is NASA op de maan geweest?
Van 1969 tot 1972 maakte NASA zes bemande maanvluchten. In totaal hebben er 12 astronauten op de maan gelopen.
Daarnaast heeft de organisatie ettelijke onbemande landingen uitgevoerd. Tot nu toe hebben alleen de VS mensen naar de maan gebracht.
Wanneer zal NASA mensen naar Mars sturen?
NASA heeft plannen om in de jaren 2030 op Mars te landen.
De wetenschappers van NASA werken hard aan technieken om mensen naar Mars te kunnen sturen. Zoals de plannen er nu uitzien, zullen de Mars-astronauten van NASA ook weer terugkeren naar de aarde.
Hoeveel Apollomissies voerde NASA uit?
Het Apolloprogramma van NASA ging in het begin niet bepaald van een leien dakje. Op 27 januari 1967 vloog de Apollo 1-capsule tijdens een oefening in brand. Drie astronauten kwamen hierbij om.
De eerste geslaagde, bemande Apollovlucht was de Apollo 7, in oktober 1968.
Hierna volgde de ene Apollomissie op de andere. In juli 1969 landde de Apollo 11 als eerste op de maan. De laatste Apollovlucht was de Apollo 17 in december 1972, en dit was tevens de laatste keer dat er mensen op de maan liepen.
Wat is de grootste raket die NASA gebouwd heeft?
Om de Apollomodule en het maanlandingsvaartuig de atmosfeer uit te krijgen, moest NASA een enorme raket ontwikkelen. Dit werd de 111 meter hoge en 3000 ton zware Saturn V, de grootste raket die NASA toe nu toe gebouwd heeft.
Er is echter een nog grotere raket in de maak. Als de Orion-missie koers zet naar Mars, zullen de astronauten gebruikmaken van de nieuwe raket Space Launch System, die 117 meter hoog is.
Waar staat het controlecentrum van NASA?
Als NASA een raket lanceert, gebeurt dat vanaf Cape Canaveral aan de kust van Florida. Hier staat ook het John F. Kennedy Space Center, van waaruit onbemande missies worden aangestuurd.
In Houston in Texas staat het Lyndon B. Johnson Space Center, waar de bemande missies geleid worden.
Wat heeft 'Houston, we have a problem' met NASA te maken?
Deze beroemde woorden verwijzen naar de Apollo 13, die in de ruimte getroffen werd door een explosie.
'Houston, we have a problem' is echter niet geheel correct. Het citaat komt uit de Hollywoodfilm Apollo 13, waarin de astronauten onder leiding van Tom Hanks een bericht naar het controlecentrum in Houston sturen als er technische problemen optreden.
In werkelijkheid zei de astronaut Jack Swigert: 'Houston, I believe we’ve had a problem here' nadat er een zuurstoftank geëxplodeerd was en de waarschuwingslichten gingen knipperen.
Sindsdien wordt de uitdrukking veel gebruikt als er iets misgaat.
Heeft NASA nog steeds ruimteveren?
Nee, NASA vliegt niet meer met ruimteveren. Op 21 juni 2011 werd het laatste ruimteveer Atlantis na een geslaagde missie met pensioen gestuurd.
NASA heeft in totaal vijf ruimteveren gebouwd: naast de Atlantis de Discovery, Endeavour, Challenger en Columbia. De twee laatstgenoemde verongelukten respectievelijk in 1986 en 2003.
Waarom stuurde NASA de Curiosity naar Mars?
De rover Curiosity werd in 2011 naar Mars gestuurd en landde in augustus 2012 op de rode planeet. Het wagentje heeft onder meer het klimaat van Mars onderzocht en landingsplekken verkend voor een eventuele bemande Marsmissie.
Wat zijn de vijf grootste missies die NASA heeft uitgevoerd?
De maanlanding met de Apollo 11, 1969
Het internationale ruimtestation ISS, dat gebouwd werd in samenwerking met Europa, Rusland, Canada en Japan, 1998
De Hubbletelescoop met zijn fantastische foto's, 1990
De Marsrovers Spirit en Opportunity, die de rode planeet onderzochten, 2004
De Cassini-missie, die om Saturnus vloog en op de maan Titan landde, 2004-2005.
Wat zijn de toekomstplannen van NASA?
NASA kan de geboorte van het heelal bekijken met een nieuwe telescoop
In 2018 wordt de krachtigste telescoop tot nu toe, de James Webb Space Telescope, gelanceerd.
De spiegel van deze telescoop is twee keer zo groot als die van de Hubbletelescoop en kan 13,5 miljard jaar terugkijken in de tijd. Zo kan NASA infraroodstraling opvangen uit de tijd dat de eerste sterren en sterrenstelsels gevormd werden.
NASA vangt planetoïde
In 2019 stuurt NASA een robotruimtevaartuig de ruimte in om een planetoïde te 'vangen' en in een stabiele baan om de maan te brengen.
Volgens plan zullen astronauten rond 2021 op die planetoïde landen om hem van nabij te onderzoeken. NASA wil onder meer de mogelijkheden onderzoeken in het geval dat er een planetoïde op de aarde afkomt.
NASA zet voet op Mars
In de jaren 2030 wil NASA de eerste mensen naar Mars brengen, nadat sondes en rovers geschikte landingsplaatsen hebben onderzocht en een basis op de rode planeet hebben gebouwd.