Radiotelescoop CHIME Canada

Mysterieus radiosignaal van ver sterrenstelsel

Onderzoekers in Canada hebben een radiosignaal opgepikt waarvan het geluid lijkt op een snelle hartslag.

Gewoonlijk zijn radiosignalen uit de ruimte gemakkelijk te herkennen. Ze duren zelden langer dan een paar milliseconden, sommige signalen worden herhaald – en sommige herhalen zich zelfs in een voorspelbaar patroon.

Maar nu hebben astronomen van de CHIME-radiotelescoop in Canada een ongewoon radiosignaal ontdekt. Het kwam uit een ver sterrenstelsel, duurde 1000 keer zo lang als normaal en had een frequentie als een hartslag – alleen sneller.

‘Het signaal was zeer ongewoon. Het signaal – FRB 20191221A genoemd – werd elke 0,2 seconden herhaald. En klonk als boem, boem, boem,’ zegt Daniele Michilli, een onderzoeker aan het instituut voor astrofysica en ruimteonderzoek van het MIT.

Een wolk van plasma

De astronomen denken echter dat het radiosignaal afkomstig is van een pulsar – een neutronenster die radiogolven uitzendt vanuit magnetische polen – of van een magnetar, een neutronenster met een zeer sterk magnetisch veld.

Nader onderzoek van het radiosignaal doet ook vermoeden dat er rond de bron een wolk van plasma is ontstaan.

Onderzoekers van de Chime-telescoop hopen meer radiosignalen te ontvangen die lijken op FRB 20191221A. Die zouden ons meer kunnen vertellen over de oorsprong van het signaal.

Veel objecten in het heelal – waaronder sterren en zwarte gaten – zenden radiostraling uit die door radiotelescopen kan worden waargenomen. Dit gebeurde voor het eerst in 1931, toen de Amerikaanse natuurkundige Karl Jansky radiogolven uit de Melkweg opving.