Marsrover

Mars-rover moet weg banen voor eerste kolonisten

De opvolger van de Marsrover Curiosity landt in 2021 op Mars. Hij gaat leven zoeken, het geluid van Mars opnemen en het pad effenen voor kolonisten.

5 december 2016

Hoe klinkt Mars, en is er uit CO2 zuurstof te maken?

Op die vragen en veel andere moet de nieuwste rover van NASA en onze voorpost op de verre planeet een antwoord zien te vinden als het voertuig in februari 2021 op Mars is geland.

Curiosity 2.0 gaat speuren naar leven

De rover, versie 2.0 van de succesvolle Curiosity, die in 2012 op Mars aankwam, is onlangs door de ontwerpfase gerold en is nu klaar om gebouwd te gaan worden.

Het voertuig, dat nog geen naam heeft, komt vol wetenschappelijke instrumenten te zitten.

En als de rover in een niet zo verre toekomst de woestijn van Mars op rijdt, moet hij naar sporen van leven zoeken, monsters nemen voor nadere analyse en de weg vrijmaken voor de eerste kolonisten die zich op de rode planeet durven te vestigen.

Rover moet weg vrijmaken voor de mens

Als de nieuwe Marsrover na een negen maanden lange reis in 2021 op Mars landt, moet hij meteen foto's maken en testen of de lucht mensvriendelijk kan worden gemaakt.

|

Rover test mogelijkheden voor zuurstoffabriek

Rond de 96 procent van de atmosfeer bestaat uit CO2, en een belangrijke taak van de rover is op te helderen of daar zuurstof uit gemaakt kan worden – en of we dus een zuurstoffabriekje op de rode planeet kunnen beginnen.

Kooldioxidemoleculen bestaan uit een koolstofatoom plus twee zuurstofatomen, en de rover zal een apparaat meenemen, MOXIE, dat de CO2-moleculen van elkaar los kan trekken, met koolmonoxide en zuurstof als resultaat.

ROVER IN CIJFERS:

? 3 meter lang ? 2,75 meter breed ? 2,2 meter hoog ? 1 ton zwaar

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: