Mars One baggrund for missionen til Mars

Mars One: De achtergrond van de missie naar Mars

De organisatie Mars One wil mensen met een enkeltje naar Mars sturen. Ze keren dus nooit meer terug. Lees hier hoe de Mars One mensen naar Mars stuurt en met welke uitdagingen zij te maken krijgen.

Mars One wil mensen naar Mars brengen

In 2025 wil de organisatie Mars One vier mensen naar Mars brengen – enkele reis. De astronauten moeten leven en sterven op de rode planeet en zullen nooit meer terugkeren naar de aarde.

Ruim 200.000 mensen van over de hele wereld hebben zich aangemeld om mee te gaan met de ruimtereis. Op termijn zullen ten minste 24 van hen een kaartje krijgen. Mars One wil namelijk zeker zes groepen van vier astronauten naar onze buurplaneet Mars brengen.

Mars One werkt samen met een tv-zender, zodat het publiek de verwikkelingen op de rode planeet op de voet kan volgen.

Wanneer beginnen de astronauten aan hun training?

Eind 2014 zullen er nog 705 mannen en vrouwen over zijn, die allemaal topfit moeten zijn. In het voorjaar van 2015 begint het selectieproces met interviews, waarna de geschiktste kandidaten in groepjes van vier worden verdeeld. Elke groep bestaat uit twee mannen en twee vrouwen.

De training begint eind 2015 in een aantal faciliteiten. Dit zijn opblaasbare woonkoepels, zogeheten habitats. Het zijn een getrouwe kopieën van de Marsbasis, en de Mars One-astronauten moeten keihard trainen als ze kans willen maken om mee te gaan.

Video: bekijk de video van Mars One

Hoe lang duurt de reis naar Mars?

Volgens het team van Mars One zal de reis naar de rode planeet een half jaar duren. Voordat de Mars One-astronauten voet op de vreemde planeet zetten, hebben zelfrijdende Marswagentjes hun komst al voorbereid. Ze hebben de habitats opgeblazen en zuurstof geproduceerd, zodat de Marsbewoners al bij aankomst binnenshuis adem kunnen halen.

Wat nu als de Mars One-astronauten terug willen?

Als de astronauten eenmaal op Mars geland zijn, is er geen weg terug. Ze kunnen zich niet bedenken. Ten eerste is de ruimteraket die ze naar Mars brengt niet voorzien van een raket om terug naar de aarde te vliegen.

Ten tweede zullen de lange ruimtereis en het verblijf in de geringe zwaartekracht van Mars de lichamen van de astronauten zodanig verzwakken dat ze niet meer op hun benen kunnen staan op aarde. Ze zullen simpelweg bezwijken onder de zwaartekracht van de aarde als ze zouden terugkeren.

Hoe overleven de Mars One-deelnemers op Mars?

De eerste vier kolonisten van Mars One landen in 2025 op de rode planeet, en ze moeten meteen de handen uit de mouwen steken. Ze moeten zaadjes in de grond stoppen voor hun moestuin en ijs uit de bodem smelten om aan water te komen, dat ze kunnen splitsen in zuurstof en waterstof. Het is de bedoeling dat ze al hun water uit de bodem halen. De habitats waar de astronauten wonen, moeten overladen worden met grond om hen te beschermen tegen het felle zonlicht.

Is Mars One überhaupt uitvoerbaar?

Mars One beweert dat de missie uitvoerbaar is met bestaande technologie, waarmee water, zuurstof en voedsel voor de Marsbewoners geproduceerd worden. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS vragen zich echter af of Mars One zich wel voldoende verdiept heeft in alle technische details. Zo bestaat het risico dat het zuurstofgehalte van de lucht te hoog wordt. De groene planten die de bewoners gaan verbouwen zullen grote hoeveelheden zuurstof produceren. Daarom moet er een methode ontwikkeld worden om het zuurstofniveau onder een bepaalde drempel te houden, anders kan vergiftiging optreden.

Mars One-deelnemers worden voortdurend gefilmd

De Marsbewoners worden dag en nacht gefilmd, en hun strijd om te overleven wordt op tv vertoond om het avontuur te bekostigen. De kijkcijfers zullen waarschijnlijk astronomisch zijn, want een realityserie op een vreemde planeet waar niemand weg kan, is nog nooit vertoond.

Zo ziet de planning van Mars One eruit:

  • 2013: Mars One krijgt duizenden aanmeldingen van mensen die naar Mars willen.

  • 2014: De bouw van de eerste satelliet voor het contact tussen de Marsbewoners en de aarde begint.

  • 2015: Van de 705 kandidaten blijven er 40 over. Een tv-programma volgt de strijd om de plaatsen. Experts selecteren zes groepjes van vier mensen, waar de kijkers op kunnen stemmen.

  • 2016: Mars One kiest een landingszone en stuurt de eerste onbemande missie met voorraden naar Mars: 2500 kilo aan reserveonderdelen, zonnepanelen en gevriesdroogd voedsel.

  • 2018: Een communicatiesatelliet en demonstratieplatform landen op Mars. Het platform is een 'proof of concept', wat inhoudt dat Mars One wil testen of alles volgens plan verloopt. Het platform is uitgerust met zonnecellen die stroom leveren aan de toekomstige Mars One-basis.

  • 2020: Een rover onderzoekt het gekozen gebied en wijst de beste plek voor een basis aan. De belangrijkste taak van de rover is het vinden van een plaats met veel water in de bodem.

  • 2022: Zes bevoorradingsmissies landen op de planeet met de opblaasmodules. Daarnaast worden meer voedsel en nog een voertuig gebracht. De rovers blazen de habitats op en bereiden de komst van de astronauten voor. Bovendien graven ze ijs uit de bodem om ervoor te zorgen dat de astronauten kunnen drinken als ze arriveren.

  • 2025: Als alles volgens plan verloopt, gaan de eerste vier astronauten naar Mars.

  • 2026: Het tweede team bewoners landt op Mars.