Maratonsonde start motor na 37 jaar in de ruimte
Hij heeft het zonnestelsel allang achter zich gelaten, maar NASA is erin geslaagd de raketten van de Voyager 1, die 37 jaar niet gebruikt zijn, op te starten. Dat is bij lange na niet de enige astronomische prestatie van formaat die de Voyager 1 in zijn 40 jaar in de ruimte op zijn naam heeft geschreven.

Met een vaartje van bijna 70.000 km/h suist de Voyager 1 door de ruimte.
In 2012 verliet de sonde het zonnestelsel, en op dit moment is hij het door mensen gemaakte object dat het verst van de aarde is.
De inmiddels bejaarde sonde stuurt nog steeds informatie naar het controlecentrum op aarde. Maar daarvoor moet de antenne wel de juiste kant op staan.
In leven na 37 jaar
Op 28 november stuurde NASA een radiosignaal naar de Voyager 1 met de opdracht om zichzelf recht te trekken, zodat de antenne de goede kant op zou wijzen. Daartoe startte de Voyager vier raketmotoren op die sinds 1980 niet meer gebruikt waren.
Wetenschappers zijn er dus in geslaagd om een motor op te starten die zich buiten het zonnestelsel bevindt en die 37 jaar lang uit heeft gestaan. Een indrukwekkende prestatie, maar voor de Voyager 1 is het niets bijzonders.
Dit zijn een aantal eerdere astronomische prestaties van formaat van de Voyager 1: