NASA/Shutterstock
Raket en maan

LIVE: volg NASA’s maanmissie op de voet

Drie keer is scheepsrecht? Na twee afgebroken pogingen zal NASA woensdagochtend zijn megamaanmissie lanceren. Die moet ons terugbrengen naar de maan – en er uiteindelijk een bemande basis bouwen.

Artemis is het lopende ruimtevaartprogramma van NASA, dat de komende jaren weer mensen naar de maan moet brengen. Op termijn wil NASA een bemande maanbasis bouwen en een ruimtestation in een baan om de maan brengen.

De grote SLS-raket zal eerst vanaf het Kennedy Space Center onbemand opstijgen met het ruimtevaartuig Orion, dat vervolgens van de raket wordt losgemaakt en doorreist naar de maan.

Het ruimteschip zal op circa 100 kilometer afstand om de maan draaien. De Orion vliegt dan nog zo’n 64.000 kilometer voorbij de maan, waarna hij na 20-25 dagen reizen in de Stille Oceaan bij Californië zal landen.

Als alles volgens plan verloopt, zal het ruimtevaartuig Orion zich na ruim twee uur loskoppelen van de SLS-raket.

© NASA

Dinsdag begint NASA al met live-uitzending

Op woensdagochtend om 7.04 uur onze tijd krijgt NASA twee uur de tijd om de maanreis te beginnen. Als de SLS-raket om 9.04 uur nog niet is vertrokken, moet NASA uitwijken naar een andere datum voor de lancering.

Dinsdag om 22.00 uur, meer dan negen uur voor de opening van het lanceervenster, begint de NASA met de livestream. Die kun je volgen via de video verderop in dit artikel. Dit zal er te zien zijn:

  • Dinsdag 15 november, 22.00 uur: SLS-raket wordt voorzien van brandstof
  • Woensdag 16 november, 4.30 uur: NASA begint met de grote voorshow
  • Woensdag 16 november, 7.04 uur: Het venster van twee uur waarin de SLS-raket kan worden gelanceerd, gaat open.
  • Woensdag 16 november, 10.00 uur: NASA geeft persconferentie over lancering

Mochten weersomstandigheden of technische problemen NASA verhinderen om de SLS-raket woensdag te lanceren, dan is zaterdag 19 november al gepland als reservedatum.

Bekijk de volledige lancering hier:

Het YouTube-kanaal van NASA volgt de lancering van begin tot eind.

Blijf hier op de hoogte van de missie:

Raketlancering

Als de lancering van start gaat, zal de SLS-raket het maanvaartuig Orion in acht minuten tijd in een baan op 157 kilometer boven de aarde brengen.

© NASA

Lees ook: