Schiaparelli

LIVE: Europees ruimtevaartuig landt op Mars

Vandaag landt het ruimtevaartuig Schiaparelli in het rode stof van Mars en komt de verovering van een van onze buurplaneten een stuk dichterbij. De grootste vraag waar de landingsmodule een antwoord op wil vinden: is er leven op Mars?

18 oktober 2016 door Nanna Vium

De komende uren kunnen wel eens heel belangrijk worden voor de Europese ruimtevaartgeschiedenis.

Als alles goed gaat, maakt de landingsmodule Schiaparelli na een reis van zeven maanden en 500 miljoen kilometer eindelijk contact met het stoffige oppervlak van onze buurplaneet om vervolgens informatie door te sturen naar de aarde.

De landing is de eerste fase van de ambitieuze ExoMars-missie, het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische Roscosmos. Het belangrijkste doel van de missie is om te onderzoeken of er leven is op Mars, zodat de eerste astronauten dit niet per ongeluk vernietigen.

Volg alles LIVE

Hier kun je de livestream van ESA volgen als het ruimtevaartuig tussen 16:42 en 16:48 CEST landt op Mars.

Ook zal Schiaparelli de technieken testen die nodig zijn voor een zachte landing op Mars, en de windsnelheid, windrichting, luchtdruk, de doorzichtigheid van de atmosfeer en de kracht van de elektrische velden op Mars meten en terugsturen naar de aarde.

Tegelijkertijd zweeft de Trace Gas Orbiter veilig op 400 kilometer hoogte in een baan rond de planeet om te zoeken naar methaangassen in de ijle atmosfeer.

Maar de missie van de Schiaparelli-landingsmodule is allesbehalve veilig.

Met hoge snelheid door de atmosfeer

In de bovenstaande animatie kun je zien hoe de landingsmodule Schiaparelli met een topsnelheid van 21.000 km/h de atmosfeer binnendringt – om uiteindelijk toch redelijk zacht te landen. Een belangrijk onderdeel van zijn missie is het demonstreren van nieuwe landingstechnologieën. Video: ESA.

Als alles volgens plan verloopt, schiet Schiaparelli met een snelheid van 21.000 km/h de atmosfeer binnen. Een speciaal ontwikkeld warmteschild beschermt de instrumenten aan boord, voordat dit schild zelf smelt en verdampt.

Op ongeveer 11 kilometer hoogte is de snelheid teruggebracht tot 1.700 km/h. Dan wordt een valscherm gebruikt om de snelheid te reduceren tot 250 km/h voordat de module zelf de laatste meters naar beneden valt, richting het oppervlak van Mars – hopelijk met alle instrumenten intact.

En dit alles gebeurt in slechts zes intense minuten tussen 16:42 en 16:48 CEST.

Daarna heeft Schiaparelli maar twee dagen om zijn missie op de rode planeet te voltooien, na die tijd zijn alle accu's leeg.

Iedereen kan meekijken

Zo ziet het eruit als Schiaparelli volgens plan is geland op Mars. Foto: ESA.

Maar er kan van alles misgaan voordat Schiaparelli veilig op Mars staat met alle instrumenten intact.

En we hoeven niet ver terug in de tijd om te weten dat er in dit soort situaties van alles mis kan gaan.

In 2003, bijvoorbeeld, landde het Britse ruimtevaartuig Beagle 2 op de rode planeet, maar vlak na de landing ging er iets mis en werd de verbinding met het vaartuig verbroken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: