Lijst: 8 indrukwekkende menselijke records in de ruimte

De Amerikaanse astronaut Peggy Whitson heeft een record gevestigd: ze is de vrouw die het langst in de ruimte is geweest. Er bestaat zelfs een heel recordboek voor prestaties in de ruimte. Hier zijn er een paar die je kunt verbreken om erin te komen.

NASA-astronaut Peggy Whitson, hier helemaal in kerstsfeer, heeft onlangs een nieuw ruimterecord gevestigd.

© Creative Commons/Wikimedia

1. Langst in de ruimte

De Amerikaanse astronaut Peggy Whitson keerde onlangs terug van een verblijf van 288 dagen op het internationale ruimtestation ISS.

En ze bracht een nieuw record met zich mee: ze is de vrouw en Amerikaan die het langst in de ruimte is geweest.

In totaal heeft Peggy Whitson 665 dagen in de ruimte doorgebracht.

2. Oudste vrouwelijke astronaut

Dezelfde Peggy Whitson bezit een tweede ruimterecord: met haar 57 jaar is ze de oudste vrouw die in de ruimte is geweest.

3. Het verst van de aarde

In 1970 werden de bemanningsleden van de Apollo 13, Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de mensen die het verst van de aarde zijn geweest. Dat kwam omdat ze langs de achterkant van de maan vlogen – 400.171 kilometer van de aarde.

4. De jongste in de ruimte

De Russische kosmonaut German Titov was pas 25 jaar oud toen hij in 1961 in het kader van de Vostok 2-missie in een baan om de aarde kwam.

Er is natuurlijk ook een record voor het tegenovergestelde:

5. De oudste in de ruimte

De Amerikaan John Glenn was in 1998 op de gezegende leeftijd van 77 jaar in de ruimte.

6. De meeste ruimtewandelingen

Telkens als een astronaut zich buiten een ruimtevaartuig begeeft, maakt hij een ruimtewandeling.

Bij de mannen heeft de Rus Anatoli Solovjov het record in handen met 16 ruimtewandelingen. In totaal verbleef hij 77 uur en 41 minuten open en bloot in de ruimte.

Bij de vrouwen is Peggy Whitson opnieuw de recordhouder. Zij maakte 10 ruimtewandelingenen bracht 60 uur en 21 minuten buiten een ruimtevaartuig door.

En dan een bloedstollend record:

7. Hoogste snelheid in de ruimte

In 1969 vestigde de bemanning van de Apollo 10, Thomas Stattford, John W. Young en Eugene Cernan, het record voor de hoogste snelheid in de ruimte. Ze haalden 39.897 km/h.

8. Langste tijd op de maan

Neil Armstrong was de eerste mens op de maan, maar Eugene Cernan en Harrison Schmitt zetten in 1972 het record voor het langste verblijf op het oppervlak van de maan op hun naam. Het was tijdens de Apollo 17-missie, en het record is 74 uur, 59 minuten en 40 seconden (meer dan drie dagen dus).