Laserkanonnen moeten de ruimte schoonmaken

Satellieten met laserkanonnen moeten het vele ruimteschroot dat rond de aarde zweeft opruimen.

© Shutterstock

Na ruim 60 jaar van ruimtemissies zweeft er heel wat ruimteschroot rond de aarde.

Miljoenen door mensen gemaakte afvalresten van verschillende groottes bevinden zich in een baan om de aarde. Het gaat om resten van raketten, uitgediende satellieten en fragmenten van botsingen.

In een nieuw onderzoek stellen Chinese onderzoekers van de Air Force Engineering University een mogelijke methode voor om van het afval af te komen: erop schieten met laserkanonnen.

Met computersimulaties toonden de onderzoekers aan dat het mogelijk is voorwerpen die zich in een baan om de aarde bevinden, te verplaatsen met behulp van een pulserende, energierijke laserstraal.

Er zweeft een wolk van ruimteschroot rond de aarde.

© NASA

Op die manier willen de Chinezen het ruimteschroot in de dampkring brengen, waar het verbrandt.

Om ervoor te zorgen dat de stralen de juiste hoek hebben, moeten de laserkanonnen op satellieten in de ruimte worden geplaatst.

Ook klein puin is gevaarlijk

Het afval vormt een groot gevaar voor toekomstige lanceringen, maar ook voor huidige ruimtestations. Met een snelheid van 28.200 km/h kunnen zelfs kleine delen ernstige schade toebrengen aan apparatuur in de ruimte. Zo kunnen er scheuren worden geslagen in de ramen van ruimteschepen.

Het is daarom voor ruimtevaartorganisaties van groot belang dat de wirwar van schroot wordt uitgemest.

Dat juist China het probleem wil aanpakken, is van groot belang. Dit land wordt namelijk als een van de grootste boosdoeners gezien als het gaat om ruimteschroot.

In 2007 deden de Chinezen bijvoorbeeld een test met een antisatellietraket, waarna er 3000 wrakstukken in de ruimte achterbleven – de grootste bij elkaar horende wolk van ruimtepuin tot nog toe.