Kreukpak doorbrak geluidsbarrière
Dankzij het gekreukte pak dat Baumgartner tijdens zijn vrije val droeg, doorbrak hij de geluidsbarrière veel eerder dan verwacht.

Felix Baumgartner doorbrak als eerste de geluidsbarrière in vrije val, toen hij in 2012 op bijna 39 kilometer hoogte uit een ballon sprong.
Onderzoekers van de Technische Universiteit München berekenden hoe hij zo’n grote valsnelheid kon bereiken. Felix Baumgartner droeg een speciaal voor hem ontworpen, nauwsluitend drukpak, dat echter niet bijzonder aerodynamisch was. Het oppervlak was net als bij een gewone overall gekreukt.
Het is moeilijk te voorspellen wat er gebeurt met de luchtstromen rond een vallend lichaam als dit de geluidssnelheid nadert. De lucht gedraagt zich dan anders en er ontstaan schokgolven en turbulentie, die werken als een aerodynamisch remblok.
Snelheid was verrassend
Opvallend genoeg bleek uit de berekeningen van de onderzoekers echter dat Baumgartners gekreukte oppervlak zijn snelheid niet verlaagde. Integendeel. Terwijl het remblokeffect zou worden verdubbeld indien een glad lichaam op dezelfde manier zou vallen, bleef het effect bij Baumgartner vrijwel gelijk.
De natuurkundigen moeten verbaasd erkennen dat een oppervlak met hobbeltjes en bobbeltjes nuttig is als je met de snelheid van het geluid of nog sneller wilt vliegen.
Inspiratie voor vliegtuigen
Waarschijnlijk was het aan het oneffen oppervlak te danken dat Baumgartner de geluidssnelheid eerder bereikte dan verwacht. De resultaten zijn relevant voor de ontwerpers van de vliegtuigen van de toekomst, die ook de geluidssnelheid moeten naderen.