NASA

Zo spot je het ISS aan de hemel

NASA heeft iets gemaakt waarmee je snel en makkelijk het internationale ruimtestation ISS aan de hemel kunt vinden, waar ter wereld je ook bent.

Het internationale ruimtestation bevindt zich op 400 kilometer van de aarde en heeft een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Je zou dus niet verwachten dat je het met het blote oog kunt zien.

Maar dat is wel zo.

Af en toe kun je het geluk hebben dat je het ISS tussen de andere hemellichamen ontwaart als een lichte streep, die nog het meest lijkt op een krachtige ster of een supersnel vliegtuig. En dankzij een slimme website van NASA wordt die kans nu een stuk groter.

1. Voer je locatie in

Op de foto zie je het ruimtestation ISS, gevolgd door de Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

De tool is een onderdeel van het programma Spot the Station en omvat onder meer een interactieve kaart, waarop je je eigen locatie kunt invoeren of de beste observatiepunten bij jou in de buurt kunt opzoeken.

Ontdek het ISS aan de hemel.

Vervolgens krijg je te horen op welk moment van de dag je de meeste kans maakt om het station te zien, hoe lang het zichtbaar is, waar aan de horizon het verschijnt en waar het weer verdwijnt.

Als je geen informatie kunt vinden over jouw woonplaats, kies je een van de blauwe observatiepunten in de buurt, want het ruimtestation is zichtbaar in een straal van 80 kilometer rond elk punt.

2. Ontvang een bericht op je telefoon

Wil je er zeker van zijn dat je niet teleurgesteld naar huis gaat, dan kun je aangeven dat je een paar minuten voordat het station duidelijk te zien is, een melding wilt krijgen via e-mail of sms.