Astronauten verblijven in iglo

Astronauten verblijven in iglo op Mars

Wanneer de eerste astronauten naar Mars gaan, verblijven ze in hun eigen 3D-geprinte iglo van ijs, die hen tegen kosmische straling beschermt.

4 maart 2016

Construeer een 3D-geprinte woning voor vier astronauten op Mars, van materiaal dat beschikbaar is op de rode planeet.

Zo luidden de voorwaarden van een prijsvraag van NASA voor het ontwerpen van een woning voor de eerste Marsbewoners.

165 voorstellen kreeg de ruimtevaartorganisatie binnen, en de eerste prijs van 25.000 dollar gaat naar het even simpele als futuristische Ice House, een project van het Amerikaanse Team Space Exploration Architecture en Clouds Architecture Office.

3D-printers bouwen iglo van ijs

Het ijshuis doet denken aan een piramide met zachte vormen en bestaat uit een schil van 3D-geprint ijs, dat volgens plan in vloeibare vorm uit de Marsbodem gehaald zal worden.

De schil beschermt de bewoners tegen kosmische straling en de straling van de zon, en heeft als voordeel dat hij bijna doorzichtig is, waardoor de vier Marspioniers dagelijks een portie daglicht krijgen. Dat is goed voor het humeur en de gezondheid, en bovendien hebben ze zo een mooi uitzicht.

Ruimte-iglo bevat groene tuin

Het hart van de Marsbasis is de landingsmodule, die uit een aantal verdiepingen bestaat met onder meer een woonruimte, bibliotheek, sportzaal, keuken en laboratorium.

Daaromheen bevindt zich een tuin. Doordat de basis onder druk staat, kunnen de astronauten vrij rondlopen en hoeven ze hun onhandige pak niet aan.

Zo wordt de iglo van ijs geprint:

*

  1. Het landingsvaartuig landt op Mars en begint ijs uit de bodem te hakken.

  2. Als het fundament er ligt, blaast een membraan zich rond het vaartuig op.

  3. Robotjes printen de basis in 3D van ijs binnen het luchtdichte membraan.

  4. De voltooide basis heeft vier verdiepingen en bevat o.a. een laboratorium en een tuin. De belangrijkste verblijfsruimte is het landingsvaartuig zelf, dat is bedekt met een koude-isolerende laag. Daardoor kunnen de astronauten bij een temperatuur van 20 °C verblijven.

Iglo, regoliet en afgedankte ruimtevaartuigen

De ijshut heeft de prijsvraag van NASA gewonnen, maar de constructie werd op de hielen gezeten door een opblaasbare basis bedekt met regoliet en een basis van oude ruimtevaartuigen en lava:

1e plaats. Een 3D-geprinte iglo won de prijsvraag van NASA om een 3D-geprinte basis te maken die vier astronauten kan huisvesten op Mars.

2e plaats. Team Gamma bedacht een basis die bedekt is met het materiaal regoliet. De basis bestaat uit opblaasbare modules die beschermd worden door een 3D-geprinte schil. Robots vinden het materiaal voor de schil in de Marsbodem.

3e plaats. Team LavaHive wil een basis maken van lava en onderdelen van oude ruimtevaartuigen. De basis bestaat uit opblaasbare modules met 3D-geprinte gangen ertussen, en de woonruimte ligt goed beschut in het vaartuig.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: