Hawking waarschuwt voor de apocalyps: We hebben nog 100 jaar op aarde

We moeten andere planeten koloniseren. En er is haast bij, aldus de superster onder de astrofysici, Stephen Hawking.

Stephen Hawking
© lwpkommunikacio/Flickr/CC

We moeten vóór 2020 mensen op de maan hebben, en uiterlijk in 2025 op Mars.

Dat is het advies van de gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking.

Op het onlangs gehouden wetenschapsfestival Starmus in Noorwegen benadrukte de Britse wetenschapper andermaal dat we andere planeten moeten koloniseren, schrijft de BBC. En daar moeten we liever vandaag dan morgen mee beginnen.

Het doel is 2117

Over 100 jaar moeten we een bruikbaar alternatief hebben voor de aarde om op te wonen, aldus Hawking. Hij heeft er meerdere redenen voor.

Ten eerste hebben we meer ruimte nodig, doordat de wereldbevolking groeit. Daarnaast putten we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uit én neemt het gevaar toe dat een meteoriet al het leven op aarde uitroeit.

Volgens Stephen Hawking is het daarom tijd dat we uitkijken naar alternatieven. Het is te gevaarlijk om alles op één kaart – de aarde – te zetten.

Maanbasis is het startschot

Binnen drie jaar moet er een maanlanding plaatsvinden, als eerste stap naar een permanente basis op de maan.

Daar kunnen ruimtevaartuigen worden klaargemaakt voor hun verdere reis naar andere planeten.

Kolonisatie is echter niet de enige reden waarom Hawking Operatie Op-zoek-naar-een-nieuwe-woonplek wil opzetten. Er zit ook een politiek motief achter.

Volgens de astrofysicus leven we in een verdeelde wereld en kan een project om de ruimte te koloniseren de afzonderlijke landen verenigen, net zoals bij de maanlanding in 1969 het geval was.