Shutterstock
Astronaut in de ruimte met tv

Gids: Organiseer het perfecte maanavondje met je vrienden

Binnenkort begint NASA’s langverwachte Artemismissie naar de maan (en later Mars). Wij geven tips om de lancering te zien en een leuk maanavondje te organiseren met je vrienden.

In augustus gaat NASA’s nieuwe Space Launch System (SLS) eindelijk op weg naar de maan.

Het is de eerste missie van het grote Artemisprogramma, dat voor het eerst in 50 jaar mensen naar onze natuurlijke satelliet moet brengen.

En hoewel je niet in de (onbemande) Orion-capsule zult zitten, kun je in gedachten meereizen als de SLS-raket het lanceerplatform in Florida verlaat. En wij geven kijktips voor tijdens het wachten op de ingenieurs in Florida.

Uiteraard moet er moonshine worden geschonken en knabbel je op crackers met maanzaad. En om helemaal in de stemming te komen, kun je het legendarische album The Dark Side of the Moon van Pink Floyd op repeat uit de speakers laten knallen.

Bekijk de lancering live

Het SLS stijgt op vanaf lanceerplatform 39B van het Kennedy Space Center in Florida. De lancering staat gepland voor 29 augustus om 14:33 uur.

Je kunt het hier live volgen: https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg&ab_channel=NASA

Als je het precieze plan voor de Artemis I-missie even niet meer paraat hebt, kun je hier de uitleg van NASA lezen:

En hier kun je terugkijken naar de eerste uitrol van de SLS-raket in maart:

Scifiklassiekers voor tijdens het wachten

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005)
Een doodgewone Brit verlaat net op tijd met een ruimtereizende lifter de aarde als bureaucratische ruimtewezens onze planeet vernietigen om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Een grappige, fantasierijke comedy voor het hele gezin. Bekijk de trailer hier.

2001: A Space Odyssey (1968)
Volgens meerdere filmexperts niet alleen de beste sciencefictionfilm ooit, maar überhaupt de beste film ooit. Ga mee aan boord van de Discovery One, waar niemand te vertrouwen is, in deze fraai gemaakte klassieker uit de filmgeschiedenis. Bekijk de trailer hier.

Interstellar (2014)
Een mooie scifi van Christopher Nolan, waarin een team astronauten onder leiding van Matthew McConaughey door een wormgat reist op zoek naar een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid. Je zou de film alleen al moeten zien vanwege de geweldige soundtrack van Hans Zimmer. Bekijk de trailer hier.

Astronaut in rood pak uit 2001: A Space Odyssey

Still uit 2001: A Space Odyssey van regisseur Stanley Kubrick. De film uit 1968 wordt wel de beste film ooit genoemd.

© bswise_/Flickr

Documentaires die je meer leren over ruimtereizen

Apollo 11 (2019)
De missie die de eerste mensen op de maan zette, komt in deze documentaire tot leven. Neil Armstrong, Buzz Aldrin en de rest van de bemanning van Apollo 11 nemen je mee aan boord van de iconische ruimtereis aan de hand van gerestaureerde archiefbeelden, waarvan een groot deel nooit eerder was vrijgegeven. Bekijk de trailer hier.

Fight for Space (2017)
Met mooie beelden en historische anekdotes leggen wetenschappers als Neil DeGrasse Tyson uit waarom de mens naar de maan zal moeten terugkeren. Bekijk de trailer hier.

Generation Mars (2017)
Deze Netflix-documentaire neemt je mee naar Space Camp, waar een groep ambitieuze tieners zich voorbereidt om in de toekomst Mars te koloniseren. Bekijk de trailer hier.