Pressefoto
Felix Baumgartner

Felix Baumgartner was 39 kilometer boven de aarde in vrije val: Dit was zijn grootste angst

8 miljoen mensen zagen op Youtube hoe Felix Baumgartner zich precies 10 jaar geleden vanaf ruim 39 kilometer boven de aarde de diepte in stortte.

Met zijn sprong, het meest bekeken live-evenement op Youtube in de geschiedenis van deze site, veroverde de dappere skydiver een plaatsje in de recordboeken.

Niet alleen maakte Baumgartner een vrije val met zo’n hoge snelheid dat hij als eerste persoon ooit de geluidsbarrière doorbrak, hij vestigde ook verschillende andere wereldrecords.

En terwijl hij de hoogste snelheid tijdens een vrije val ooit bereikte, vinkte hij ook de hoogste bemande ballonvlucht en de hoogste hoogtesprong af. Het laatste record behield hij tot twee jaar later.

Zo zag het eruit toen Baumgartner 10 jaar geleden de sprong naar de aarde maakte:

Aan de hachelijke missie gingen jaren van voorbereidingen vooraf. En daar dacht de Oostenrijker vooral aan tijdens de klim omhoog, vertelt hij tegen Wetenschap in Beeld via een videoverbinding.

‘Als je eenmaal in de capsule zit en je gelanceerd bent, gaat het maar om één ding: de taak die je moet volbrengen,’ zegt hij terwijl hij recht in de camera kijkt.

‘Ik was dus nooit bezorgd dat er iets mis zou gaan. Ik maakte me meer zorgen over wat er zou gebeuren als ik de supersonische snelheid niet zou halen. Wat als ik het niet goed deed nu de hele wereld zijn ogen op mij had gericht?’

Felix Baumgartner juicht

Dankzij een groot team van experts op het gebied van techniek, geneeskunde en ruimtevaart brak de Oostenrijker Felix Baumgartner als eerste mens zonder mechanisch vaartuig door de geluidsbarrière.

© Red Bull

Van hoeveel wolkenkrabbers wil je springen?

De missie, die van begin tot eind 2 uur en 47 minuten duurde, begon in de dorre woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. Hier werd Baumgartner gelanceerd in een ruimtecapsule die aan een heliumballon was bevestigd.

Het tochtje naar de ruimte werd gesponsord door energiedrankenconcern Red Bull. En hoewel de pr-waarde duidelijk is, was er nog een ander, belangrijker doel, legt Baumgartner uit.

‘Ik had een punt bereikt waarop ik voortdurend het gevoel had in herhaling te vallen. Want van hoeveel van de hoogste gebouwen ter wereld wil je springen?’ zegt de geroutineerde basejumper. Hij heeft het over zijn eerdere sprongen, onder meer boven het Kanaal en van het reusachtige Christusbeeld in Rio de Janeiro.

‘Red Bull Stratus (de naam van de missie, red.) was interessant omdat het een project was gebaseerd op parachutespringen, dat ook een wetenschappelijk doel diende,’ zegt hij.

De capsule die Felix Baumgartner transporteerde

De 1300 kilo zware drukcapsule die Felix Baumgartner 39 kilometer boven de aarde bracht, kwam vrijwel onbeschadigd terug op de grond.

© Red Bull

Vast in een spin

Tijdens de missie bereikte Baumgartner een maximale hoogte van iets meer dan 39 kilometer voordat hij zijn duik maakte vanaf 38,969 kilometer. De eerste 36.402 meter legde hij af in vrije val.

Op de grond keek een groot team van wetenschappers toe, dat jaren bezig was geweest met de voorbereidingen. Hun doel? Technologie ontwikkelen die het uiteindelijk veiliger kan maken voor mensen om in de ruimte te verblijven.

Maar de reis naar de aarde verliep niet zonder incidenten. Op een gegeven moment raakte Baumgartner in een spin en begon wild te tollen, totdat hij uiteindelijk stabiliseerde en na vier minuten en 19 seconden zijn parachute kon uitklappen.

Feliz Baumgartner portret
© S. Hoffmann/Red Bull

Lees ook:

Naar eigen zeggen was de inmiddels 53-jarige waaghals geen moment bang tijdens zijn missie naar de rand van de ruimte. Integendeel, legt hij uit.

‘Ik heb mezelf in veel extreme situaties gebracht die de meeste mensen zich niet eens kunnen voorstellen. Dat betekent dat het mijn comfortzone is geworden,’ zegt hij. Hij voegt eraan toe dat hij daardoor altijd alert is.

‘Er dreigt altijd gevaar, zelfs als je in je auto of in een vliegtuig stapt. Ik ben me overal bewust van de gevaren en probeer te voorkomen dat ik fouten maak. En dat is waarschijnlijk de reden waarom ik nooit gewond ben geraakt.’

Hoor Felix Baumgartner vertellen hoe hij zijn angst overwon: