Andreas Mogensen topbillede

Europese astronaut: We moeten onszelf als aardbewoners zien

Vandaag is het een jaar geleden dat de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen terugkeerde naar de aarde na 10 dagen in gewichtloze toestand. Hij heeft er een nieuwe kijk aan het reilen en zeilen van de mensheid aan overgehouden.

12 september 2016 door Nanna Vium

'Ik was wat draaierig.' Zo beschreef de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen zijn fysieke gesteldheid na de terugreis van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde.

De Europeaan maakte deel uit van de Iriss-missie, waarbij onder meer een nieuw ruimtevaartuig naar de twee astronauten werd gebracht die een jaar doorbrachten op het ISS, zo'n 385 kilometer boven de aarde.

Hij was de eerste Deen in de ruimte.

Zo zag het eruit toen Andreas Mogensen en zijn collega-kosmonauten een jaar geleden met zo'n 27.600 km/h gelanceerd werden vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. (De lancering begint op 02:30.)

In de ruimte zie je geen grenzen

Acht dagen bracht Andreas Mogensen door met zijn collega's op het ruimtestation, dat met 28.000 kilometer per uur door de ruimte suist en in anderhalf uur een rondje om de aarde maakt.

Voor de astronaut wierp dat een nieuw licht op het aardse bestaan.

'Een van de eerste dingen die je merkt als je aan boord van het ruimtestation bent en naar onze mooie planeet kijkt, is dat je geen landsgrenzen ziet,' zei de astronaut toen hij met zijn Russische collega Sergey Volkov afgelopen vrijdag in Kopenhagen sprak naar aanleiding van het jubileum van de ruimtereis.

'En dat staat symbool voor wat we daarboven doen – we gaan daarheen als vertegenwoordigers van de aarde en de mensheid en werken zij aan zij aan hetzelfde doel,' vervolgde hij.

We moeten onszelf zien als aardbewoners

Deze internationale samenwerking zouden we met ons mee moeten nemen naar de aarde, zo vindt de Europese astronaut.

'Het ruimtestation is ongelooflijk groot en complex, en er was een internationale samenwerking voor nodig om dit onderzoekslaboratorium in de ruimte van de grond te krijgen. Van die samenwerking kunnen we hier op aarde veel leren,' aldus Andreas Mogensen.

Hij denkt dat het internationale saamhorigheidsgevoel op 'alle vlakken' versterkt kan worden, en dat we op een heel andere manier naar onszelf moeten gaan kijken.

'Grenzen zijn kunstmatig, bijna onnatuurlijk, en er is geen reden om onszelf niet als aardbewoners te beschouwen,' zegt hij.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: