EmDrive

Onmogelijke motor wordt in de ruimte getest

Hij is in strijd met de derde wet van Newton en zou daarom niet moeten werken. Maar dat doet hij wel, en nu wordt de zogeheten EmDrive – een motor die stuwkracht levert zonder uitstoot – in het vacuüm van de ruimte getest.

14 september 2016 door Babak Arvanaghi en Karine Kirkebæk

Als de EmDrive werkt, staan vliegende auto's, oneindige hoeveelheden duurzame energie en snelle reizen naar verre planeten voor de deur.

De zogeheten EmDrive wordt in de ruimte getest, en als de motor – die in strijd is met de natuurwetten – blijkt te werken, kan hij de wereld op z'n kop zetten.

EmDrive wellicht in 2017 getest

De scheikundig ingenieur Guido Fetta van het bedrijf Cannae droomt ervan om de onmogelijke motor te testen. Er is nog geen datum geprikt voor de test, maar in een aantal media wordt gefluisterd dat het al in 2017 zo ver kan zijn.

Fetta wil een minisatelliet – een zogeheten cubesat – uitrusten met een EmDrive en in een baan om de aarde brengen op zo'n 240 kilometer hoogte. De satelliet zal daar zes maanden blijven om aan te tonen dat een motor zonder aandrijvingsmiddel een satelliet in de ruimte kan aansturen.

EmDrive is in strijd met de natuurwetten

EmDrive (electromagnetic propulsion drive) onderscheidt zich van andere motoren doordat hij geen brandstof verbruikt. De stuwkracht wordt opgewekt door microgolven in een kegelvormige kamer met reflecterende wanden.

De microgolven zigzaggen tussen de schuine wanden en bereiken hun hoogste snelheid in het breedste uiteinde van de kegel. Daardoor is de druk op het brede uiteinde het grootst. Die druk duwt de rest van de motor naar voren en zorgt zo voor voortstuwing.

De kegelvorm zorgt voor de voortstuwing in de EmDrive. Foto: EmDrive

En daar wringt de schoen. De motor heeft namelijk geen uitstoot. Niets duwt in de tegengestelde richting, en dat is in strijd met de derde wet van Newton: actie = reactie. Daarom zou de motor het niet moeten kunnen doen.

Het principe is vergelijkbaar met het aandrijven van een zeilschip door een windmachine op het dek te zetten. Dat werkt niet, want er is niets dat achteruit gestuwd wordt.

Tests van EmDrive op aarde zijn veelbelovend

Toch zijn er aanwijzingen dat de EmDrive wel degelijk werkt. Een aantal organisaties, waaronder NASA, heeft hem getest, en tot verbazing van de critici is er voortstuwing waargenomen.

Daarom wordt de motor nu getest in het vacuüm van de ruimte, zodat we er voor eens en voor altijd achter kunnen komen of hij nu werkt of niet.

Als hij het blijkt te doen, kan hij aangedreven worden door zonnecellen en enorme snelheden bereiken. We zouden in 70 dagen op Mars zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: