Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De waarheid over ruimtevaart en het klimaat

Ruimtevaart wordt niet vaak in verband gebracht met klimaatonderzoek, maar ruimtemissies dragen bij aan groene oplossingen op aarde en de uitstoot van raketten gaat de opwarming van de aarde tegen.

Bill Ingalls/NASA

Draagt ruimteonderzoek bij aan groene technologie?

Ja

Satellieten leveren kennis op waarmee we de hulpbronnen van de aarde duurzaam kunnen gebruiken. Zo kunnen satellietobservaties mogelijk de irrigatie in de VS, die voor 80 procent van het waterverbruik staat, halveren.

Ook andere innovaties die voor de ruimtevaart bedoeld waren, dragen bij aan groene technologie op aarde.

Innovaties in de ruimte helpen de aarde

Technologieën die zijn ontwikkeld voor de koude, donkere ruimte, komen terug naar de aarde en helpen hier onder meer het energieverbruik omlaag te brengen.

Warmen raketlanceringen de aarde op?

Nee

Het aantal lanceringen rijst de komende 10 jaar de pan uit, maar dat hoeft niet slecht te zijn.

Raketten verbranden grote hoeveelheden brandstof om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen, en afhankelijk van het type brandstof komen er gassen en deeltjes vrij. Die gassen zijn vooral CO2 en waterdamp, de deeltjes roet en aluminiumoxide.

Alle stoffen hebben invloed op de atmosfeer en het broeikaseffect, en hoewel onderzoekers weinig weten over de gevolgen van de uitstoot, schat een analyse uit 2014 van de American Geophysical Union in dat het opwarmende effect van raketmotoren verwaarloosbaar klein is.

Bovendien hebben roet en aluminiumoxide juist een afkoelend effect. Het witte aluminiumoxide kaatst het zonlicht terug de ruimte in, en het zwarte roet neemt het licht op en zet het om in warmte in de hogere lagen van de atmosfeer.

Beide stoffen reduceren dus de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt. Hierdoor wordt de onderste laag van de atmosfeer, de troposfeer, gekoeld en vermindert de opwarming.

Uitlaatgassen veranderen temperatuur

Klimaatwetenschappers beschrijven het effect van de extra broeikasgassen en andere stoffen als stralingsforcering.

De stralingsforcering is het verschil tussen de energie die de aarde ontvangt en de energie die aan de aarde ontsnapt. Als dit positief is, warmt de aarde op. In 1750 was de uitstoot minimaal en lag de forcering rond de 0 watt per vierkante meter (W/m2).

In 1950 bedroeg de forcering ca. 0,57 W/m2, in 1980 1,25 W/m2, en in 2011 sprak het laatste grote klimaatrapport van de VN van 2,29 W/m2.

Is klimaatonderzoek afhankelijk van ruimtevaart?

Ja

Satellietmetingen geven wetenschappers overzicht en vullen de gegevens van weerstations op aarde aan. Informatie over temperatuur, neerslag, wind, bosbranden, algenbloei en dergelijke uit afgelegen streken is onmisbaar voor onder meer klimaatmodellen.

Zo hebben satellieten vanuit de ruimte geholpen met de schatting dat er sinds 1980 jaarlijks 82.000 km2 zee-ijs verdwijnt.

Ook kunnen satellieten het gehalte CO2 in de atmosfeer helpen meten en stellen ze ons in staat het verlies van ijs in Groenland en Antarctica in te schatten. Satellieten zijn opgenomen in de internationale satellietdatabase. Op 1 april 2020 waren er 191 satellieten bedoeld voor meteorologie, aardwetenschap en klimaatonderzoek.

Lees ook:

The Expanse exploreert onbekende planeten
Ruimtevaart

Recensie: Ruimteserie ‘The Expanse’ is trouw aan de wetenschap

6 minuten
Zomer in Narsaq, Groenland
Bodem

Groenlandse bodem zit vol radioactiviteit

5 minuten
Starlink-satelliettrein beweegt over de hemel
Ruimtevaart

KIJK OMHOOG: Satellieten doorkruisen nachtelijke hemel

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg