Enceladus oppervlak

Ruimtesonde maakt scherpe foto's van Saturnusmaan

Woensdag vliegt de Cassini-sonde door de ijsgeisers op de zuidpool van Enceladus. Het is de tweede van in totaal drie keer dat de sonde vlak langs het maantje scheert. 14 dagen geleden vloog de Cassini over de noordpool.

26 oktober 2015 door Karen Grubbe

48 kilometer. Zo dicht langs het oppervlak van Enceladus scheert de Cassinisonde als hij vandaag door de ijsgeisers op de zuidpool van het kleine maantje vliegt.

In totaal zal de Cassini voor het eind van 2015 drie keer vlak bij Enceladus komen.

De Cassini werd gelanceerd in 1997. Foto: NASA/JPL

De eerste vlucht vond op 14 oktober plaats. Toen nam de Cassini-sonde vanaf 1839 kilometer hoogte de tot nu toe meest gedetailleerde foto's van het onregelmatige oppervlak van de noordpool.

Cassini ontdekt zee op Enceladus

Enceladus is met zijn diameter van zo'n 500 kilometer de op vijf na grootste van de 62 manen van Saturnus en is vooral bekend van de ijsgeisers aan de zuidpool.

De bodem van Enceladus zit vol barsten. Foto: NASA/JPL

Eerder dit jaar ontdekten astronomen dat er 35 kilometer onder het ijs van Enceladus een zee schuilgaat, die bij de zuidpool bijna 10 kilometer diep is.

Cassini vliegt dwars door de ijsgeisers

De Cassini-sonde werd in 1997 vanaf Cape Canaveral gelanceerd en ging in 2004 in een baan om Saturnus. Sindsdien is hij meerdere keren over het zuiden van Enceladus gevlogen, wat geleid heeft tot de ontdekking van de zee onder het ijs en de ijsgeisers.

Maar zo dichtbij als vandaag is de sonde nooit geweest: op slechts 48 kilometer hoogte zal hij dwars door de ijsgeisers vliegen om foto's te maken en de chemische samenstelling van de geisers te bepalen.

De Cassini fotografeerde drie kraters in het noorden van Enceladus. Foto: NASA/JPL

Laatste kans voor closeups van Enceladus

De Cassini maakt op 19 december zijn laatste vlucht langs Enceladus. Dan onderzoekt hij vanaf 5000 kilometer hoogte de warmtestraling die uit het binnenste van de maan komt.

Hoewel de missie van de Cassini nog twee jaar doorgaat en hij Enceladus blijft observeren, zal hij na december niet meer zo dicht hij het kleine ijsmaantje komen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: