Blue Origin

BLOG: Ruimtetoerisme krijgt vleugels

Rijken staan in de rij om toeristen de kromming van de aarde te tonen tegen de gitzwarte achtergrond van het heelal. Wetenschap in Beeld praat je bij over de burgerruimtevaart, waarbij de maan een reisbestemming kan worden.

Tot dusver hebben nog geen 600 mensen de ruimte bezocht, maar dat aantal zal de komende jaren exploderen wanneer een reis naar de ruimte even gemakkelijk te boeken wordt als een vliegticket.

Een reeks ambitieuze ruimtetoerismeprojecten staat nu in de rij om suborbitale dagtochtjes aan te bieden, waarbij de magische grens van de ruimte op 100 kilometer boven zeeniveau wordt overschreden.

Drie door rijken gefinancierde projecten staan op stapel – voor wie het zich kan veroorloven.

  • Richard Bransons Virgin Galactic zal ruimtevluchten aanbieden vanaf zomer 2021.
  • Jeff Bezos’ Blue Origin zal in juli 2021 de eerste toeristen met een raket lanceren.
  • Elon Musks SpaceX gaat samenwerken met Axiom Space en NASA om toeristen naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen, en uiteindelijk staat een rondje om de maan op het programma.

Het laatste nieuws over de ruimtetoerismewedloop

Portret van twee witte mannen

Dr. Chris Boshuizen en Glen de Vries.

© Blue Origin

Blue Origin lanceert in oktober opnieuw een raket

Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, Blue Origin, heeft aangekondigd dat de volgende lancering al op 12 oktober is.

Opnieuw zal de raket New Shepard een groep ruimtetoeristen tot voorbij de rand van de dampkring brengen. De missie is de 18e lancering van een raket van dit type – de laatste keer dat Bezos zelf aan boord was, was toen Blue Origin op 20 juli voor de eerste keer mensen de ruimte in stuurde.

Twee van de vier amateurastronauten zijn:

  • Dr. Chris Boshuizen, ondernemer en voormalig NASA-ingenieur en
  • Glen de Vries, medeoprichter van databedrijf Medidata

Hoeveel de twee zakenmannen precies betaalden om ruimtereiziger aan hun cv toe te kunnen voegen, wil Blue Origin niet bekendmaken, maar het gaat waarschijnlijk om duizelingwekkende bedragen – ter vergelijking, een tochtje met Richard Bransons Virgin Galactic kost ruim 200.000 euro.

Naast twee nog onbekende bemanningsleden vervoert de New Shepard-raket ook duizenden ansichtkaarten over de zogeheten Kármánlijn, 100 kilometer boven zeeniveau. In het kader van Blue Origins programma Club for the Future, dat tot doel heeft de volgende generatie ingenieurs en wetenschappers te inspireren, zullen kinderen van over de hele wereld die kaarten de ruimte in sturen.

De hele reis – van de lancering tot de landing van de passagierscapsule – zal naar verwachting zo’n tien minuten duren. Als alles goed gaat, zal de raket om 15.30 uur Nederlandse tijd vertrekken vanaf zijn basis in West-Texas.

Astronauten bij Falcon 9-raket

De bemanning van Inspiration4. Vlnr: Sian Proctor, Hayley Arceneaux, Jared Isaacman en Chris Sembroski.

© Inspiration4 / John Kraus

SpaceX brengt eerste burgers in baan om de aarde

Het ene ruimterecord na het andere sneuvelt nu rijke particulieren in de nieuwe ruimtewedloop zijn gestapt.

Op 16 september ging er weer een aan flarden, toen SpaceX de eerste burgers in een baan om de aarde bracht.

Om 2.02 uur Nederlandse tijd steeg de 70 meter lange Falcon 9-raket probleemloos op van zijn lanceerbasis in Florida. De vier civiele amateurastronauten reizen in een vracht- en cabinecapsule van het type Crew Dragon met de naam Resilience.

De capsule moet ongeveer drie dagen op een hoogte van 575 kilometer in een baan om de aarde draaien. De bemanning kan echter een week in de ruimte blijven als er zich problemen voordoen.

De Resilience-capsule heeft een speciaal panoramaraam waardoor de vier ruimtereizigers elke dag maar liefst 15 zonsop- en -ondergangen kunnen zien.

De missie, Inspiration4 genaamd, is door de vermogende Amerikaan Jared Isaacman bedacht als inzamelingsactie voor kankeronderzoek in het St. Jude Children’s Research Hospital. Hij heeft de vlucht gecharterd en de andere drie zitplaatsen geveild.

Naast Isaacman, bestaat de bemanning uit:

  • Hayley Arceneaux – die herstelde van kanker die nu werkt in het St. Jude Children’s Research Hospital. De 29-jarige is de jongste Amerikaan in de ruimte.
  • Chris Sembroski – nam deel aan de loting voor donateurs van St. Jude’s.
  • Sian Proctor – hoogleraar geologie die haar ticket kreeg doordat ze een innovatiewedstrijd voor het goede doel won met de online verkoop van haar poëzie en kunstwerken.

De vier amateurs besturen in principe niets zelf. Dat wordt gedaan door computers in het vaartuig en SpaceX-personeel op aarde.

De lancering was ook in andere opzichten een succes voor Elon Musks SpaceX. De Falcon 9-draagraket landde zonder grote schade op een van de landingsdrones van het bedrijf en kan dus worden hergebruikt voor een nieuwe ruimtemissie.

SpaceX is er nu 92 keer in geslaagd zijn raketten veilig terug naar de aarde te loodsen. De raket in kwestie is al drie keer naar de ruimte en terug geweest.

Bekijk hier de lancering

Machtsstrijd der rijken zet maanlandingen in de ijskast

In april 2021 verwierf SpaceX een contract met NASA om astronauten van en naar de maan te brengen.

Maar dat contract komt er voorlopig niet, zo laat NASA weten. Dat komt omdat Amazonoprichter Jeff Bezos NASA heeft aangeklaagd in verband met de toekenning van het contract.

De ruimtevaartorganisatie koos eerder twee leveranciers voor haar ruimtestations. Daarom werd verwacht dat ook deze keer twee van de drie bieders zouden worden geselecteerd: SpaceX, Dynetics en Blue Origin.

Maar omdat het Amerikaanse Congres maar 850 miljoen dollar toewees in plaats van de 3 miljard waar NASA om had gevraagd, koos de organisatie slechts één bedrijf. En de keus viel op het goedkoopste: SpaceX.

Blue Origin van Jeff Bezos en Dynetics maakten bezwaar, maar dat werd afgewezen.

Daarom heeft Jeff Bezos NASA nu voor de rechter gesleept.

Het contract heeft een totale waarde van 2,9 miljard dollar, en omdat het project nu vertraging oploopt, worden de maanlandingen vermoedelijk ook uitgesteld. Die stonden voor 2024 op het programma.

De rechtszaak is het zoveelste incident in de machtsstrijd tussen Jeff Bezos en Elon Musk. De twee multimiljardairs zijn met hun bedrijven Blue Origin en SpaceX in een felle ruimtevaartconcurrentie verwikkeld.

Jeff Bezos voor een Blue Origin-raket
© Blue Origin

Bezos klaagt in open brief aan NASA

In 2024 zullen astronauten weer voet op de maan zetten – als het Artemis-project van NASA tenminste volgens plan verloopt.

De ruimtevaartorganisatie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor het ontwerpen en bouwen van de maanlander die astronauten naar de maan zal brengen en terug naar een Orion-ruimtevaartuig, dat ze vervolgens terug naar de aarde zal vliegen.

Het bedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk, SpaceX, sleepte het contract uiteindelijk in de wacht, en kaapte het weg voor de neus van Jeff Bezos, de eigenaar van Blue Origin. Ook het bedrijf Dynetics viste achter het net.

En dat zint de rijkste man ter wereld – die net op aarde is teruggekeerd na de eerste bemande toeristische vlucht van Blue Origin naar de ruimte – geenszins.

Jeff Bezos klaagt er in een open brief aan NASA over dat de keuze is gevallen op de 50 meter hoge en relatief complexe raket van SpaceX, en dat slechts één bod is aanvaard in plaats van twee, zoals gebruikelijk is om een project te verzekeren tegen overschrijding van budgetten en deadlines.

Ervaringen uit het verleden lijken de kritiek van de wrokkige miljardair te ondersteunen. Voor de recente lancering van astronauten naar het internationale ruimtestation (ISS) heeft NASA voorstellen ingewonnen van zowel SpaceX als Boeing, en dat was een goede zet.

Boeing is er immers niet in geslaagd om met zijn Starliner-ruimtevaartuig naar de ruimte te vliegen, terwijl SpaceX in de zomer van 2020 al mensen naar het ruimtestation stuurde met een Dragon-vaartuig.

Maar NASA heeft dit aankoopbeleid niet herhaald voor het Artemis-project. De keuze viel op het aanbod van Elon Musk, dat volgens Bezos onnodig veel en ingewikkelde apparatuur nodig heeft om astronauten naar de maan te brengen.

De reden voor NASA’s eenzijdige keuze is het gebrek aan financiering door het Congres, en de offerte van SpaceX viel het gunstigst uit – ondanks zijn hoge ambities – met een prijskaartje van 2,9 miljard dollar.

Maar Jeff Bezos zwemt in het geld, dus als laatste troef in zijn klaagbrief biedt hij aan om 2 miljard dollar uit eigen zak te betalen en zo het grootste deel van de plannen van Blue Origin te financieren als NASA toehapt.

Jeff Bezos maakt geslaagd vluchtje naar de ruimte

Alles ging volgens plan toen het bedrijf Blue Origin zijn eerste bemande vlucht buiten de aardatmosfeer maakte.

Om 15.00 uur onze tijd werd de raket New Shepard gelanceerd. 10 minuten later landden Jeff Bezos en zijn drie reisgenoten weer na een paar minuten gewichtloos in de ruimte te hebben gehangen.

Terwijl het ruimtevaartuig met meer dan drie keer de geluidssnelheid voortbewoog, barstte het recordteam in gejuich uit.

Zeven minuten na vertrek landde de raket weer zonder problemen met behulp van zijn stuurraketten, en de passagierscapsule landde drie minuten later na de Kármánlijn, 100 kilometer boven de aarde, te zijn gepasseerd.

Blue Origin stuurt recordbemanning naar de ruimte

De rijkste man in de wereldgeschiedenis, Amazon-oprichter Jeff Bezos, is aan boord van de raket New Shepard als zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin op 20 juli zijn eerste passagiersvlucht maakt.

VOLG de lancering hier:

De raket moet om 15.00 uur Europese tijd opstijgen, en het spektakel begint om 13.30 uur.

De raket New Shepard, genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut in de ruimte, Alan B. Shepard, kan zes passagiers vervoeren op de 11 minuten durende reis de dampkring uit.

Op het hoogtepunt van de reis zullen de passagiers een paar minuten gewichtloosheid ervaren en een blik werpen op onze blauwe planeet, waarna ze landen met behulp van de parachutes van de passagierscapsule.

Blue Origin lanceert de raket vanuit zijn woestijnbasis in het westen van Texas.

Deze mensen vliegen met Jeff Bezos mee in de Blue Origin-raket

De passagierslijst van de eerste vlucht van Blue Origin kan voor meerdere records zorgen.

Mark Bezos

Mark Bezos is de broer van Amazon-oprichter Jeff Bezos, die ook eigenaar is van Blue Origin.

Wally Funk

De 82-jarige Wally Funk zal de oudste persoon ooit in de ruimte zijn, en de 18-jarige Daemen de jongste.

Funk is een ervaren piloot die in 1961 deelnam aan een privéproject om te testen of vrouwen de astronautenopleiding van de NASA aankonden.

Destijds was de 21-jarige Wally Funk een van de 13 vrouwen die slaagden voor de tests, waarbij ze in sommige de beroemde astronaut John Glenn overtrof.

Haar droom om de ruimte in te gaan heeft ze nooit kunnen verwezenlijken, maar als alles volgens plan verloopt, komt daar op 20 juli verandering in.

Oliver Daemen

De rijke Nederlander Oliver Daemen kon op de valreep mee.

De vierde en laatste plaats voor de vlucht werd geveild en ging voor bijna 24 miljoen euro naar een anonieme mededinger. Degene die dit astronomische bod uitbracht, heeft zijn ticket echter omgeboekt voor een later vertrek, omdat hij geen gaatje kon vinden in zijn agenda.

Zo ging het ticket naar Oliver Daemens vader, investeerder Joes Daemen, die het onmiddellijk doorgaf aan zijn zoon. Oliver studeert natuurkunde en is zijn hele leven al geïnteresseerd in ruimtevaart.

Bezos vs Branson: Wie heeft de grootste raket?

De twee ruimtevaartgekke multimiljardairs bereiken elk een mijlpaal, slechts twee weken na elkaar – als Jeff Bezos inderdaad op 20 juli opstijgt met de Blue Origin.

Richard Branson was aan boord van het ruimtevaartuig VSS Unity, dat op 11 juli veilig de ruimte bereikte.

De miljardairsclub achter de particuliere ruimtewedloop heeft verschillende doelen met de ruimtevaartondernemingen. Bezos wil uiteindelijk de ruimte koloniseren, zodat de mensheid een plan B heeft als de aarde onbewoonbaar wordt. Richard Branson, de Britse miljardair van Virgin Galactic, is meer geïnteresseerd in het aan de man brengen van ruimtetoerisme.

Dit zijn de verschillen tussen de twee ruimtereizen:

Blue Origin rumraket New Shepard letter
© Blue Origin

Blue Origin New Shepard

  • Bestaat uit een lanceerraket en een passagierscapsule met zes zitplaatsen
  • Op maximale hoogte ontkoppelt de capsule zich en gaat die alleen verder buiten de atmosfeer
  • Parachutes zorgen voor de landing van de capsule, terwijl de raket rechtop landt met behulp van kleinere stuwraketten
  • Bereikt een snelheid van zo’n 3 keer de snelheid van het geluid
  • Plaats voor zes passagiers
  • Volledig bestuurd door boordcomputers
  • Bereikt een maximale hoogte van 100 kilometer boven zeeniveau
  • De vlucht duurt circa 11 minuten
  • Is 3 tot 5 minuten buiten de atmosfeer van de aarde
  • Het hele vaartuig is iets meer dan 18 meter lang
Virgin Galactic ruimte vliegtuig VSS Unity
© Virgin Galactic

Virgin Galactic VSS Unity

  • Krijgt de eerste 12 tot 18 kilometer een duwtje in de rug van het grotere vliegtuig WhiteKnightTwo
  • Dan stuwt de raketmotor het passagiersvliegtuig het laatste stukje de ruimte in
  • Beide voertuigen landen op een landingsbaan zoals gewone vliegtuigen
  • Bereikt een snelheid van ongeveer 3,5 keer die van het geluid
  • Plaats voor zes passagiers en twee piloten
  • Bestuurd door bemanning aan boord
  • Bereikt een maximale hoogte van 80 kilometer boven zeeniveau
  • De vlucht duurt rond de 90 minuten
  • Is 3 tot 5 minuten buiten de atmosfeer van de aarde
  • Is 18 meter lang en iets meer dan 8 meter boven de vleugels

Video: Bekijk beelden van de eerste vlucht naar de ruimte

##
Tekst: Op zondag 11 juli vloog de miljardair Richard Branson naar de rand van de ruimte. Het was de eerste commerciële vlucht naar de ruimte, en Bransons bedrijf Virgin Galactic verwacht vanaf 2022 passagiers naar het zwarte vacuüm te kunnen brengen.

Video: Bekijk hier de beelden van de vlucht – geluid aan!

Live: Volg de eerste commerciële ruimtevlucht

In 2001 werd Dennis Tito de eerste ruimtetoerist toen hij aan boord ging van het Russische Sojoez-ruimtevaartuig en 8 dagen in het internationale ruimtestation verbleef. Sindsdien jagen meer bedrijven de droom van commerciële ruimtevluchten na. En nu wordt die werkelijkheid.

Virgin Galactic heeft na een aantal eerdere geslaagde testvluchten groen licht gekregen om toeristen naar de ruimte te brengen.

De oprichter van Virgin Galactic, de steenrijke Richard Branson, gaat zelf mee als proefkonijn, om de ‘klantervaring’ te testen.

De testvlucht vindt plaats op zondag 11 juli. En je kunt die hier live volgen: