Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BLOG: Ruimtetoerisme krijgt vleugels

Rijken staan in de rij om toeristen de kromming van de aarde te tonen tegen de gitzwarte achtergrond van het heelal. Wetenschap in Beeld praat je bij over de burgerruimtevaart, waarbij de maan een reisbestemming kan worden.

Blue Origin

Tot dusver hebben nog geen 600 mensen de ruimte bezocht, maar dat aantal zal de komende jaren exploderen wanneer een reis naar de ruimte even gemakkelijk te boeken wordt als een vliegticket.

Een reeks ambitieuze ruimtetoerismeprojecten staat nu in de rij om suborbitale dagtochtjes aan te bieden, waarbij de magische grens van de ruimte op 100 kilometer boven zeeniveau wordt overschreden.

Drie door rijken gefinancierde projecten staan op stapel – voor wie het zich kan veroorloven.

 • Richard Bransons Virgin Galactic zal ruimtevluchten aanbieden vanaf zomer 2021.
 • Jeff Bezos’ Blue Origin zal in juli 2021 de eerste toeristen met een raket lanceren.
 • Elon Musks SpaceX gaat samenwerken met Axiom Space en NASA om toeristen naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen, en uiteindelijk staat een rondje om de maan op het programma.

Het laatste nieuws over de ruimtetoerismewedloop

Jeff Bezos maakt geslaagd vluchtje naar de ruimte

Alles ging volgens plan toen het bedrijf Blue Origin zijn eerste bemande vlucht buiten de aardatmosfeer maakte.

Om 15.00 uur onze tijd werd de raket New Shepard gelanceerd. 10 minuten later landden Jeff Bezos en zijn drie reisgenoten weer na een paar minuten gewichtloos in de ruimte te hebben gehangen.

Terwijl het ruimtevaartuig met meer dan drie keer de geluidssnelheid voortbewoog, barstte het recordteam in gejuich uit.

Zeven minuten na vertrek landde de raket weer zonder problemen met behulp van zijn stuurraketten, en de passagierscapsule landde drie minuten later na de Kármánlijn, 100 kilometer boven de aarde, te zijn gepasseerd.

Foto’s van Blue Origins eerste bemande vlucht

Blue Origin stuurt recordbemanning naar de ruimte

De rijkste man in de wereldgeschiedenis, Amazon-oprichter Jeff Bezos, is aan boord van de raket New Shepard als zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin op 20 juli zijn eerste passagiersvlucht maakt.

VOLG de lancering hier:

De raket moet om 15.00 uur Europese tijd opstijgen, en het spektakel begint om 13.30 uur.

De raket New Shepard, genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut in de ruimte, Alan B. Shepard, kan zes passagiers vervoeren op de 11 minuten durende reis de dampkring uit.

Op het hoogtepunt van de reis zullen de passagiers een paar minuten gewichtloosheid ervaren en een blik werpen op onze blauwe planeet, waarna ze landen met behulp van de parachutes van de passagierscapsule.

Blue Origin lanceert de raket vanuit zijn woestijnbasis in het westen van Texas.

Deze mensen vliegen met Jeff Bezos mee in de Blue Origin-raket

De passagierslijst van de eerste vlucht van Blue Origin kan voor meerdere records zorgen.

 • Mark Bezos

  Mark Bezos is de broer van Amazon-oprichter Jeff Bezos, die ook eigenaar is van Blue Origin.

 • Wally Funk

  De 82-jarige Wally Funk zal de oudste persoon ooit in de ruimte zijn, en de 18-jarige Daemen de jongste.

  Funk is een ervaren piloot die in 1961 deelnam aan een privéproject om te testen of vrouwen de astronautenopleiding van de NASA aankonden.

  Destijds was de 21-jarige Wally Funk een van de 13 vrouwen die slaagden voor de tests, waarbij ze in sommige de beroemde astronaut John Glenn overtrof.

  Haar droom om de ruimte in te gaan heeft ze nooit kunnen verwezenlijken, maar als alles volgens plan verloopt, komt daar op 20 juli verandering in.

 • Oliver Daemen

  De rijke Nederlander Oliver Daemen kon op de valreep mee.

  De vierde en laatste plaats voor de vlucht werd geveild en ging voor bijna 24 miljoen euro naar een anonieme mededinger. Degene die dit astronomische bod uitbracht, heeft zijn ticket echter omgeboekt voor een later vertrek, omdat hij geen gaatje kon vinden in zijn agenda.

  Zo ging het ticket naar Oliver Daemens vader, investeerder Joes Daemen, die het onmiddellijk doorgaf aan zijn zoon. Oliver studeert natuurkunde en is zijn hele leven al geïnteresseerd in ruimtevaart.

Bezos vs Branson: Wie heeft de grootste raket?

De twee ruimtevaartgekke multimiljardairs bereiken elk een mijlpaal, slechts twee weken na elkaar – als Jeff Bezos inderdaad op 20 juli opstijgt met de Blue Origin.

Richard Branson was aan boord van het ruimtevaartuig VSS Unity, dat op 11 juli veilig de ruimte bereikte.

De miljardairsclub achter de particuliere ruimtewedloop heeft verschillende doelen met de ruimtevaartondernemingen. Bezos wil uiteindelijk de ruimte koloniseren, zodat de mensheid een plan B heeft als de aarde onbewoonbaar wordt. Richard Branson, de Britse miljardair van Virgin Galactic, is meer geïnteresseerd in het aan de man brengen van ruimtetoerisme.

Dit zijn de verschillen tussen de twee ruimtereizen:

Video: Bekijk beelden van de eerste vlucht naar de ruimte

##
Tekst: Op zondag 11 juli vloog de miljardair Richard Branson naar de rand van de ruimte. Het was de eerste commerciële vlucht naar de ruimte, en Bransons bedrijf Virgin Galactic verwacht vanaf 2022 passagiers naar het zwarte vacuüm te kunnen brengen.

Video: Bekijk hier de beelden van de vlucht – geluid aan!

Live: Volg de eerste commerciële ruimtevlucht

In 2001 werd Dennis Tito de eerste ruimtetoerist toen hij aan boord ging van het Russische Sojoez-ruimtevaartuig en 8 dagen in het internationale ruimtestation verbleef. Sindsdien jagen meer bedrijven de droom van commerciële ruimtevluchten na. En nu wordt die werkelijkheid.

Virgin Galactic heeft na een aantal eerdere geslaagde testvluchten groen licht gekregen om toeristen naar de ruimte te brengen.

De oprichter van Virgin Galactic, de steenrijke Richard Branson, gaat zelf mee als proefkonijn, om de ‘klantervaring’ te testen.

De testvlucht vindt plaats op zondag 11 juli. En je kunt die hier live volgen:

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg