Australië krijgt eigen ruimteagentschap
Australië is een enorm land, maar behoorde nooit tot het selecte gezelschap van staten met een eigen ruimtevaartorganisatie. Daar komt nu verandering in. Het Australische ruimteagentschap moet voor banen zorgen, de satellietcommunicatie verbeteren en op termijn het land voorzien van grondstoffen uit de ruimte.

Voortaan brengt Australië zijn eigen satellieten naar de ruimte. Daar had het land tot nu toe hulp bij nodig.
De wereldwijde ruimte-industrie is naar schatting de astronomische som van 300 miljard euro waard.
Van dat geld worden talloze salarissen betaald en nieuwe technologieën ontwikkeld, en Australië, naast IJsland de enige OESO-lidstaat zonder nationaal ruimtevaartprogramma, wil daar een graantje van meepikken.
Daarom roepen de Australiërs nu hun eigen ruimteagentschap in het leven.
Geen NASA down-under
Op het internationale ruimtecongres in het Australische Adelaide zijn enkele details bekendgemaakt. Een daadwerkelijk stappenplan en een budget komen naar verwachting echter pas in maart 2018.
‘Ik wil de nieuwe organisatie niet tekort doen, maar een NASA wordt het niet,’ aldus senator Simon Birmingham tegen het Australische SBS News.
Australische natuurkundigen zijn een stuk enthousiaster:
‘We kunnen grootse daden verrichten. We kunnen mijnen vestigen op planetoïden en mensen naar andere planeten brengen,’ zegt dr. Brad Tucker van de Australian National University.
Canada creëerde 24.300 banen
Een van de eerste taken van het nieuwe agentschap wordt het lanceren van eigen satellieten, zodat de Australiërs hun communicatietechnologie een upgrade kunnen geven.
Australië koopt al lang diensten in bij NASA, maar nu blijft dat geld in eigen land, waar duizenden banen zullen worden gecreëerd.
Ter vergelijking: in Canada – dat anderhalf keer de bevolking van Australië heeft – kwamen er 24.300 banen bij toen het land in 1990 zijn eigen ruimtevaartorganisatie oprichtte.