5 dingen die je niet wist over naziraketten
De nazi's ontwikkelden de ruimteraket, en de Amerikanen maakten van hun kennis gebruik toen ze precies 70 jaar geleden in het diepste geheim 88 Duitse raketwetenschappers 'importeerden'. Vijf dingen die je niet wist over naziraketten.

1. De nazi's bouwden de eerste ruimteraket

De eerste ruimteraket ter wereld, de Aggregat 4, maakte in 1942 zijn debuut. Hier een foto uit 1943. Foto: Creative Commons//Bundesarchiv.
Op 3 oktober 1942 werd de Duitse raket Aggregat 4 gelanceerd. Hij bereikte een hoogte van meer dan 85 kilometer. Hoewel de raket net niet de grens van de ruimte op 100 kilometer hoogte bereikte, luidde de lancering het begin van het ruimtetijdperk in. In 1944 werd de Aggregat 4 omgedoopt tot V2, en alle latere ruimteraketten zijn op dit model gebaseerd.
2. 1350 naziraketten troffen Londen

Een V2-raket treft Antwerpen op 28 november 1944. Foto: NARA.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de V2-raket uitgerust met een ton brandstof, waarna de nazi's er steden op maximaal 175 kilometer afstand mee konden bestoken. Op 8 september 1944 werden de eerste V2's afgevuurd op Parijs, Londen en Epping. In Londen vielen drie slachtoffers. In het laatste oorlogsjaar werd Londen getroffen door circa 1350 V2's, en in totaal vuurden de nazi's er 3200 af. Volgens een documentaire van de BBC kwamen er 9000 burgers en militairen bij deze aanvallen om.
3. Concentratiekampgevangenen stierven voor naziraket

In de concentratiekampen werden raketten gemaakt. Foto: Creative Commons//US Army.
De ontwikkeling van de naziraketten kostte omgerekend naar huidige maatstaven zo'n 36 miljard euro. Dat is 50 procent meer dan het Manhattan-project, de bouw van de atoombom. In totaal maakten de Duitsers 6048 V2-raketten, en elk daarvan kostte 2,5 miljoen euro. Ze werden door dwangarbeiders uit de concentratiekampen gebouwd. Vermoedelijk kwamen zo'n 12.000 slavenarbeiders om tijdens de productie van de raketten.
4. Raketgeleerden kwamen naar de VS

Doorsnede van een V2-raket. Foto: US Army.
De Amerikanen keken met argusogen naar de succesvolle Duitse V2-raket, en onder de codenaam Operatie Paperclip haalden ze in het diepste geheim 88 Duitse raketgeleerden naar de VS. Deze arriveerden op 15 november 1945 en zouden de VS een belangrijk voordeel in de Koude Oorlog bezorgen.
5. Naziraket maakte maanlanding mogelijk

Wernher von Braun op zijn kantoor in het Marshall Space Flight Center. Foto: NASA.
Een van de 88 Duitse wetenschappers was de ontwikkelaar van de naziraket, Wernher von Braun. Hij kwam te werken bij de raketdivisie van het Amerikaanse leger, die een aantal kostbare fiasco's op zijn naam had staan. Pas toen de Sovjet-Unie in 1957 de Spoetnik 1 lanceerde met behulp van een raket, zetten de VS de eerste stap in de richting van bemande ruimtevaart.

De chimpansee Ham was in 1961 de eerste primaat in de ruimte. Foto: NASA.
In 1958 lanceerde Von Braun de eerste Amerikaanse satelliet, de Explorer 1, met een Redstone-raket. De Redstone borduurde voort op de V2 van nazi-Duitsland, en hetzelfde rakettype werd gebruikt bij de eerste bemande ruimtereizen van de VS, het Mercury-programma in de jaren 1961, 1962 en 1963. Met Mercury werden zes mannen en een chimpansee de ruimte in gestuurd.

Buzz Aldrin tijdens de eerste maanlanding in 1969. Foto: NASA.
Al in 1959 was de ex-nazi Wernher von Braun begonnen aan de ontwikkeling van de Saturn-raket, die bij de Apollo-missies werd gebruikt. De grootste, de Saturn V, was 110,6 meter hoog en is de grootste en krachtigste raket die tot nu toe is gebouwd. In 1968 bracht deze raket de eerste mensen naar de maan. Bij geen van de 32 lanceringen van de Saturn ging de raket verloren. Er was dan ook sprake van Duitse kwaliteit ...