Shutterstock
De ruimtetelescoop Atacama Large Millimeter Array neemt deel aan Event Horizon Telescope

Onderzoekers beloven belangwekkend nieuws over Melkweg

Op donderdag 12 mei geeft het European Southern Observatory een persconferentie met ‘baanbrekende resultaten’. Wetenschappers en ruimtefanaten wereldwijd verwachten iets groots.

Op donderdag 12 mei geeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory, ESO) een persconferentie om ‘baanbrekend nieuws’ over ons sterrenstelsel bekend te maken.

De laatste keer dat de ESO een scoop uit de ruimte aankondigde, werd de eerste foto ooit van een zwart gat getoond.

De laatste jaren deed de ESO onderzoek naar een zwart gat in het centrum van de Melkweg, en er is dan ook een goede kans dat we de eerste beelden van een zwart gat met groot belang voor onze planeet te zien krijgen.

Wordt donderdag een historische dag?

De persconferentie vindt plaats op donderdag 12 mei om 15.00 uur onze tijd en wordt live op YouTube uitgezonden.

Na de persconferentie nemen meerdere wetenschappers deel aan een paneldiscussie. Je kunt vragen stellen in de livechat op YouTube of op Twitter onder de hashtag #askEHTeu.

KLIK HIER om de persconferentie live te volgen

Oranje waarnemingshorizon op eerste foto van zwart gat

In 2019 wisten astronomen voor het eerst een zwart gat op de gevoelige plaat vast te leggen – of in ieder geval de waarnemingshorizon rond een zwart gat. Dit supermassieve zwarte gat bevindt zich centraal in het sterrenstelsel Messier 87 of M87.

© European Southern Observatory

De ESO bestudeert al enige tijd het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg. Onderzoekers gaan ervan uit dat zich daar een enorm zwart gat bevindt, Sagittarius A* genaamd.

Als we een gokje moeten wagen, zouden we zeggen dat de EHT-telescoop een zwart gat heeft gefotografeerd dat invloed heeft gehad op het ontstaan van onze kosmische omgeving.

Onderzoekers fotograferen onzichtbaar object op grote afstand

In 2019 publiceerde de ESO foto’s van het zwarte gat in het centrum van het stelsel M87, zo’n 55 miljoen lichtjaar van de aarde.

Eigenlijk is het onmogelijk om een foto van een zwart gat te maken, want het verschijnsel heet juist zo omdat de zwaartekracht er zo sterk is dat niets eraan ontsnapt, zelfs het licht niet.

Het is dan ook onzichtbaar, maar dat geldt niet voor de zogeheten waarnemingshorizon. Daar bevindt zich de materie die het zwarte gat in gezogen wordt, en het ziet eruit als een lichtgevende donut, die wel te fotograferen is.

Als de astronomen een kiekje van Sagittarius A hebben weten te maken, is dat in veel opzichten een nog groteren prestatie dan de foto‘s uit 2019.

Sagittarius A* heeft namelijk een massa van ‘slechts’ 4,3 miljoen keer die van de zon, terwijl het zwarte gat in het stelsel M87 een massa heeft van 6,5 miljard keer die van onze zon.

En hoewel Sagittarius A* een stuk dichter bij de aarde staat, gaat het zwarte gat schuil achter stof- en gaswolken die het lastig maken de waarnemingshorizon ... waar te nemen.

Onderzoekers hebben meerdere theorieën over de rol die zwarte gaten spelen bij het ontstaan van planetenstelsels en planeten. Als de ESO de eerste foto van het zwarte gat in het midden van ons zonnestelsel heeft gemaakt, kan dat veel kennis opleveren over het begin van het leven in de ruimte en op aarde.