NASA benoemt eerste vrouwelijke wetenschapsdirecteur

De nieuwe directeur noemt het zelf ‘mooiste baan van de wereld’.

Dr Nicola Fox

Nicola Fox was sinds 2018 directeur van NASA’s Heliophysics Division en onderzocht o.a. hoe krachtige explosies op de zon satellieten en elektronica op aarde kunnen beïnvloeden.

© NASA/Aubrey Gemignani

Ruim vijf jaar bestudeerde ze hoe krachtige explosies op de zon satellieten en elektronica op aarde kunnen beïnvloeden.

En nu is de voormalige directeur van NASA’s Heliophysics Division, Nicola Fox, benoemd tot de nieuwe Head of Science van het hoofdkantoor van de ruimtevaartorganisatie in Washington – als eerste vrouw ooit.

De positie is op zijn zachtst gezegd een droom voor de ervaren zonnewetenschapper.

‘Het is de rol van mijn leven. Het is de mooiste baan van de wereld, en ik ben razend enthousiast,’ zei ze op de BBC.

Als nieuwe Head of Science gaat Fox maar liefst 100 NASA-missies leiden, waarmee wetenschappers en ingenieurs van over de hele wereld op zoek gaan naar antwoorden op vragen over onder meer het ontstaan van orkanen en de oorsprong van het heelal.

En dat ziet ze helemaal zitten.

‘Ik spring elke ochtend om 4.30 uur uit bed, boordevol energie om aan de slag te gaan,’ zei de nieuwe wetenschapsdirecteur tegen de BBC.

Nicola Fox begon haar carrière bij NASA in 2018 en heeft een groot aantal wetenschappelijke publicaties op haar naam staan.

In 2021 ontving ze de Carl Sagan Memorial Award voor haar leiderschap binnen de heliofysica, en in 2020 kreeg ze van NASA zelf een prijs voor uitmuntend leiderschap.

Fox was ook een van de topwetenschappers van de Parker Solar Probe-missie, waarbij een sonde zich in de atmosfeer van de zon waagde bij meer dan een miljoen °C en dichter bij onze ster kwam dan enig ander door de mens gemaakt object.

In haar nieuwe functie zal ze leiding geven aan NASA’s Science Directorate, een afdeling met een jaarbudget van ongeveer 7 miljard dollar.

Daarmee krijgt ze ook de leiding over enkele van de meest prestigieuze projecten van de organisatie, zoals de verkenning van oude sterrenstelsels met onze grootste kijker in de ruimte, de James Webbtelescoop.