Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mercurius is de buur van alle planeten in het zonnestelsel

Venus is niet de dichtstbijzijnde buur van de aarde. Dat toont een nieuw computerprogramma van drie NASA-ingenieurs aan. En het is niet het enige dogma dat sneuvelt.

Shutterstock

Als iemand je vraagt welke planeet het dichtst bij de aarde staat, zeg je vast ‘Venus’. En dat antwoord krijg je ook van een encyclopedie of een astronoom.

Maar een computerprogramma dat door drie Amerikaanse ingenieurs van onder meer NASA ontwikkeld is, denkt daar anders over.

Het programma neemt namelijk niet de afstand als uitgangspunt, maar simuleert waar de planeten van het zonnestelsel zich bevinden in hun baan over een periode van 10.000 jaar.

Zo kan het programma de gemiddelde afstand tussen twee planeten nauwkeurig berekenen.

Mercurius staat dichter bij ons dan Venus en Mars

Gemiddeld bedraagt de afstand van de aarde tot Venus 1,14 AE (astronomische eenheden, ofwel de afstand tussen de aarde en de zon), dat wil zeggen ongeveer 150 miljoen kilometer.

Maar de afstand tussen de aarde en Mercurius bedraagt maar 1,04 AE, dus de binnenste planeet van het zonnestelsel staat dichter bij ons dan Venus.

Hij staat ook dichter bij Mars, en dat had je waarschijnlijk ook niet gedacht.

© Shutterstock/NASA

Nog verrassender is het dat uit de simulatie blijkt dat Mercurius – door de tijd heen – de meest nabije buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel is, en zelfs van de dwergplaneet Pluto.

Het computerprogramma van de ingenieurs kan niet alleen korte metten maken met vastgeroeste denkbeelden, maar is ook praktisch te gebruiken.

Zo kan het een snel overzicht geven over de manier waarop satellieten op verschillende hoogten over een lange periode ten opzichte van elkaar bewegen. En dat is belangrijk als de satellieten in contact met elkaar moeten staan.

Lees ook:

Zonnestelsel

Venus: De warmste planeet

7 minuten
wolkenstad Venus
Ruimtevaart

Luchtschepen moeten Venus onderzoeken

3 minuten
Zonnestelsel

Bekijk Venus met het blote oog

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg