Maakt de zon geluid?

Maken de processen in de zon lawaai – en zo ja, hoe klinken ze dan?

© Shutterstock

De zon zendt immense hoeveelheden licht uit, ontstaan door het fusieproces binnenin. Maar het proces veroorzaakt ook een hels kabaal.

Gigantische stromen plasma bewegen op en neer door de lagen van de zon, en door de geluidsgolven die ontstaan, golft het oppervlak mee.

De trillingen van het oppervlak worden geregistreerd door de satelliet SOHO, die 1,5 miljoen kilometer dichter bij de zon staat dan de aarde. De SOHO kan de geluidsgolven van de zon dus ‘zien’.

De zon is een brompot

We kunnen het geluid niet rechtstreeks horen, want geluidsgolven kunnen niet door een vacuüm reizen. Maar op basis van de metingen van de SOHO hebben astronomen van Stanford University in de VS gereconstrueerd hoe de zon klinkt.

De geluidsfrequentie ligt buiten het gehoorbereik van het menselijk oor, dus om het geluid hoorbaar te maken, vergrootten de onderzoekers de frequentie 42.000 keer. Daarmee zijn de trillingen van 40 dagen in een paar seconden geperst. Het resultaat is een diep gebrom dat heen en weer gaat van hard naar zacht.

Hoor hoe de zon klinkt

Wetenschappers hebben de frequentie van de zon aangepast om die hoorbaar te maken.

Video

Het onderzoek kan astrofysici inzicht geven in het binnenste van de zon, net zoals geologen seismische golven gebruiken om de aardlagen in kaart te brengen.

De bewegingen van de plasmastromen van de zon kunnen ook helpen bij het voorspellen van zonnevlammen, die problemen kunnen veroorzaken voor elektrische installaties op aarde.

De satelliet SOHO is uitgerust met instrumenten die kunnen zien hoe geluidsgolven uit de zon het oppervlak beïnvloeden.

© NASA