Wikimedia Commons
Titan - en af Saturns måner

Telescopen vinden ‘rivieren’ en ‘meren’ op Saturnusmaan Titan.

De Saturnusmaan Titan is de enige bekende plaats in het zonnestelsel met weercycli zoals wij die op aarde kennen.

Dacht je dat de aarde het enige object in het zonnestelsel is met oceanen, rivieren en meren? Zo ja, dan praten we je graag bij.

Het onbemande Amerikaanse ruimteobservatorium James Webb Space Telescope heeft de koude Saturnusmaan Titan bestudeerd en meer voorbeelden van het bovenstaande gevonden.

Het zijn echter geen bruisende rivieren en fijne zwemplekken, maar meren en stromen vol koolwaterstoffen zoals methaan.

Telescopen houden alles in de gaten

Nu de ruimtemissie Cassini-Huygens (1997-2017), die Saturnus en zijn manen moest bestuderen, niet meer actief is, wenden wetenschappers zich tot de Webb-telescoop en het W.M. Keck-observatorium op Hawaï, dat uit twee enorme telescopen bestaat.

Naast ‘oceanen,’ ‘rivieren’ en ‘meren’ hebben de telescopen ook wolken ontdekt in de atmosfeer bij de noordpool van Titan.

De spectroscopen van de Webb-telescoop, die elektromagnetische golven kunnen meten en gedetailleerde informatie geven over de samenstelling van de atmosfeer en de hoogte van wolken en nevel, zijn daarbij onmisbaar.

‘Door de spectrometers van de Webb-telescoop samen met de optische beeldkwaliteit van de telescopen van het Keck-observatorium te gebruiken, krijgen we een zeer genuanceerd beeld van Titan,’ zegt professor Imke de Pater van de universiteit van Californië, die deelnam aan de waarnemingen, tegen Berkeley News.

Planeten Saturn
© Shutterstock

Lees ook:

In 2027 zal NASA een nieuwe missie naar Titan sturen onder de naam Dragonfly. Op de onbemande missie zal een zogeheten multirotor, een soort geavanceerde drone, beoordelen of Titan met zijn bijzondere chemische samenstelling bewoonbaar is.