Onderzoekers: Dip in licht van ster komt mogelijk door aliens

Het licht van de ster KIC 8462852 nam opnieuw even af. En daardoor wordt er weer druk gespeculeerd over intelligent leven.

© NASA/JPL-Caltech

Mogelijk is er een groot object voor de raadselachtige ster KIC 8462852 langs gevlogen.

Dat is de conclusie van een groep onderzoekers naar aanleiding van een aantal nieuwe waarnemingen.

De waarnemingen lieten zien dat het licht van de ster de afgelopen maand werd geblokkeerd door een groot, onverklaarbaar object.

Theorieën over intelligent leven

Hetzelfde gebeurde meerdere keren tussen 2011 en 2013, toen de Keplertelescoop een dip van tot 20 procent waarnam in de helderheid van de ster.

Zelfs de grootste passages kunnen geen dip van die omvang veroorzaken. Als de gasreus Jupiter bijvoorbeeld voor de zon langs gaat, schijnt onze ster slechts één procent zwakker. Door dit voorval gingen de onderzoekers nadenken over nieuwe, controversiële theorieën.

Een ervan is dat de dips worden veroorzaakt door enorme zonne-energiecentrales die zijn gemaakt door intelligent leven – zogeheten Dysonbollen.

Op zoek naar het antwoord

En nu wordt er dus opnieuw gespeculeerd, nadat er in mei weer een dip in de helderheid van de raadselachtige ster werd waargenomen.

‘Het is de eerste dip die we sinds 2013 hebben gezien en de eerste die in real time is waargenomen,’ aldus Jason Wright, astronoom aan de Pennsylvania State University, tegen Sciencemag.org.

Zijn collega’s en hij hopen de komende tijd genoeg data te kunnen verzamelen om eindelijk het antwoord te vinden op de vraag wat er gebeurt rond de mysterieuze ster op 1300 lichtjaar bij ons vandaan.