Nieuwe theorie: Daarom hebben we nog niets gehoord van aliens

We hebben nog geen spoor van ruimtewezens gevonden doordat die wachten op koudere tijden. Aldus een onderzoeksteam dat een nieuwe oplossing heeft gevonden voor de Fermiparadox.

Fermiparadox

Het wemelt van de sterren in het heelal. Daarom is het vrijwel onmogelijk dat er nergens anders in de ruimte leven is. Een onderzoeksteam komt met een nieuwe hypothese die moet verklaren waarom we nog geen andere beschavingen hebben ontmoet.

© ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

‘Waar zijn ze dan?’ Dat vragen astronomen zich al jaren af.

In 1950 zou de Italiaanse natuurkundige Enrico Fermi deze beroemde woorden hebben gesproken toen hij tijdens de lunch het bestaan van ruimtewezens bediscussieerde met zijn collega’s.

De vraag is bekend geworden als de Fermiparadox: aan de ene kant is het onwaarschijnlijk dat het leven alleen op aarde is ontstaan, en aan de andere kant is er nog nooit bewijs gevonden voor het bestaan van buitenaardse wezens.

Ruimtewezens hebben supercomputers

Een onderzoeksteam heeft een nieuwe oplossing gevonden voor dit probleem: er zijn wel ruimtewezens, maar ze wachten op de juiste omstandigheden voor hun op computers gebaseerde samenleving.

De nieuwe hypothese is opgesteld door drie wetenschappers, één op het gebied van neurowetenschap, één op het gebied van kunstmatige intelligentie en een hoogleraar in de kosmologie. Ze baseren hun hypothese op twee stellingen op basis van waarnemingen en natuurkundige berekeningen.

  1. Geavanceerde beschavingen zijn al overgegaan naar een leven op basis van machines en computers.

  2. Computers werken en rekenen veel sneller onder koele omstandigheden.

Heelal wordt kouder

In hun blog verklaren de onderzoekers achter deze zogeheten Aestivation hypothesis dat intelligent leven in de ruimte zich nu in een soort winterslaap bevindt, wachtend tot het heelal afkoelt tot een temperatuur die beter geschikt is voor hun op computers gebaseerde beschaving.

Ze verklaren dat de temperatuur van de achtergrondstraling daalt naarmate het heelal uitdijt.