Sinds de sonde Voyager 2 in 1979 en later de Galileo in de jaren 1990 foto’s naar de aarde hebben gestuurd van het ijzige oppervlak van de Jupitermaan Europa, lijkt deze een van de beste kandidaten voor buitenaards leven in ons zonnestelsel.
Onder de ijsvlakte ligt een reusachtige zoutwateroceaan die leven kan herbergen, en vanwege de kans op leven op Europa heeft de NASA een missie naar de maan gefinancierd met de sonde Europa Clipper.
Hij wordt in 2024 gelanceerd en zal naar verwachting in 2030 in een baan om de maan gaan draaien. En hij neemt een radar mee die door ijs kan dringen.
Bedoeld voor klimaatverandering
Astrofysici vragen zich al lange tijd af waarom de 20-30 kilometer dikke ijslaag ondoordringbaar lijkt voor radar.
Maar nu heeft een onderzoeksteam van Stanford University in de VS goed nieuws, want het water kan veel dichter bij het oppervlak zijn dan gedacht.
Het team wilde bestuderen hoe de groei en terugtrekking van de Groenlandse ijskap de zeespiegelstijging beïnvloedt als onderdeel van de klimaatverandering op aarde.
Maar bij toeval was het team bij een presentatie van het oppervlak van Europa, waarbij bleek dat de formaties verrassend veel lijken op het oppervlak van Groenland.