Help wetenschappers zoeken naar leven in de ruimte

Wetenschappers hebben gegevens van planeetzoekende ruimtetelescopen openbaar gemaakt in de hoop dat geïnteresseerde particulieren willen helpen met het doorspitten van de enorme stapel foto’s. Mogelijk ontdekken ze zo de eerste exoplaneet met leven.

Exoplaneten

Ruimtetelescopen verzamelen grote hoeveelheden gegevens tijdens hun jarenlange missies, die tot de ontdekking van onbekende hemellichamen met mogelijk leven kunnen leiden.

© Shutterstock

Ben jij – net als de meerderheid van de astronomen – ervan overtuigd dat de aarde onmogelijk de enige plaats in het heelal kan zijn waar leven is ontstaan? En dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we elders in de ruimte leven ontdekken?

Dan is er goed nieuws: jij kunt helpen de grote doorbraak dichterbij te brengen door de assistent te worden van de wetenschappers die speuren naar leven in de ruimte.

Burgers worden wetenschappers

Het werk bestaat uit het zoeken naar bewoonbare exoplaneten in de gegevens die een legertje ruimtetelescopen met hun geavanceerde camera’s verzamelen. De telescopen maken enorme hoeveelheden foto’s, die wetenschappers onmogelijk allemaal kunnen doorspitten.

Daarom zijn onderzoeksprojecten als Planet Hunters en NASA’s Citizen Scientists in het leven geroepen, waarbij gewone mensen met belangstelling voor astronomie foto’s van telescopen doorzoeken op bewoonbare planeten.

De wetenschappelijke assistenten van Planet Hunters kijken naar gegevens van de Kepler-telescoop in de hoop exoplaneten te spotten die door software over het hoofd gezien zijn. En met succes: in 2016 ontdekten burgers tien nieuwe exoplaneten in de data van Kepler.

Weldra zal de nieuwe TESS-telescoop van NASA ook foto’s naar de aarde gaan sturen, en die mogen gewone mensen ook doorspitten op belangwekkende informatie.

Het werk als wetenschappelijk assistent is onbezoldigd, maar mogelijk zal eeuwige roem jouw deel zijn als jij de exoplaneet ontdekt waar het eerste leven buiten het zonnestelsel wordt aangetroffen.