Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruimtetelescopen verzamelen grote hoeveelheden gegevens tijdens hun jarenlange missies, die tot de ontdekking van onbekende hemellichamen met mogelijk leven kunnen leiden.

© Shutterstock
Heelal - Leven op andere planeten

Help wetenschappers zoeken naar leven in de ruimte

Wetenschappers hebben gegevens van planeetzoekende ruimtetelescopen openbaar gemaakt in de hoop dat geïnteresseerde particulieren willen helpen met het doorspitten van de enorme stapel foto’s. Mogelijk ontdekken ze zo de eerste exoplaneet met leven.

Ben jij – net als de meerderheid van de astronomen – ervan overtuigd dat de aarde onmogelijk de enige plaats in het heelal kan zijn waar leven is ontstaan? En dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we elders in de ruimte leven ontdekken?

Dan is er goed nieuws: jij kunt helpen de grote doorbraak dichterbij te brengen door de assistent te worden van de wetenschappers die speuren naar leven in de ruimte.

Burgers worden wetenschappers

Het werk bestaat uit het zoeken naar bewoonbare exoplaneten in de gegevens die een legertje ruimtetelescopen met hun geavanceerde camera’s verzamelen. De telescopen maken enorme hoeveelheden foto’s, die wetenschappers onmogelijk allemaal kunnen doorspitten.

Daarom zijn onderzoeksprojecten als Planet Hunters en NASA’s Citizen Scientists in het leven geroepen, waarbij gewone mensen met belangstelling voor astronomie foto’s van telescopen doorzoeken op bewoonbare planeten.

De wetenschappelijke assistenten van Planet Hunters kijken naar gegevens van de Kepler-telescoop in de hoop exoplaneten te spotten die door software over het hoofd gezien zijn. En met succes: in 2016 ontdekten burgers tien nieuwe exoplaneten in de data van Kepler.

Weldra zal de nieuwe TESS-telescoop van NASA ook foto’s naar de aarde gaan sturen, en die mogen gewone mensen ook doorspitten op belangwekkende informatie.

Het werk als wetenschappelijk assistent is onbezoldigd, maar mogelijk zal eeuwige roem jouw deel zijn als jij de exoplaneet ontdekt waar het eerste leven buiten het zonnestelsel wordt aangetroffen.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg