Hawking waarschuwt: maak geen contact met aliens

Stephen Hawking, superster op het gebied van astrofysica, komt met een waarschuwing: maak in de toekomst geen contact met aliens. Hij is bang dat buitenaarde wezens de aarde zullen binnenvallen.

Hawking waarschuwt

Hij heeft zijn leven aan de ruimte gewijd. Vooral aan ons begrip ervan, maar ook aan verkenning.

Onlangs heeft hij zich verbonden aan het project Breakthrough Listen, dat een miljoen sterren gaat scannen op tekenen van leven.

En als er intelligent leven in de ruimte wordt ontdekt, heeft Stephen Hawking een dringend advies: we moeten onder geen beding contact opnemen.

Net als Columbus' reizen naar Amerika

Hij doet deze uitspraak in een nieuwe documentaire, waarin de astrofysicus over zijn favoriete plaatsen in het heelal vertelt.

Volgens Hawking moeten we ontzettend uitkijken, want er bestaat een groot risico dat een vreemde beschaving ons als zwak, inferieur en makkelijk te onderwerpen zal beschouwen.

'In dat geval zullen ze ons waarschijnlijk niet meer waarde toedichten dan wij zelf aan bacteriën geven,' aldus de wetenschapper.

Hij trekt een vergelijking met de ontdekkingsreizen van Christoffel Columbus naar Amerika. Voor de oorspronkelijke bevolking liep de ontmoeting met een in technologisch opzicht superieure beschaving niet goed af.

Wij roepen: 'Kijk hier!'

Aan boord van de Voyager 1 – het verste, door mensen gemaakte object – bevindt zich een gouden lp die uitlegt wie wij zijn en waar in het heelal wij leven.

De afgelopen 50 jaar hebben we herhaaldelijk boodschappen het heelal in gestuurd die vertellen waar wij ons bevinden en wie we zijn.

'Als ze onze signalen begrijpen en ons vinden, lopen ze vermoedelijk miljarden jaren voor op ons,' legt Hawking uit.

Ondanks de waarschuwing gaat Stephen Hawking door met de zoektocht naar buitenaards leven. Hij wil het echter laten bij observeren.