Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fast radio bursts

Dit is een illustratie van de manier waarop een lichtzeil energie krijgt van een zogeheten FRB van een planeet.

© M. Weiss/CfA
Heelal - Leven op andere planeten

Harvard-wetenschappers: mysterieuze signalen wellicht van aliens

Sterke signalen uit de ruimte kunnen van een vreemde beschaving afkomstig zijn, zo denkt een onderzoeksteam uit Harvard. Volgens de wetenschappers drijven de signalen ruimteschepen aan.

Ze duren een paar milliseconden en zijn 500 miljoen keer zo enerierijk als de zon.

Sinds de eerste zogeheten FRB’s (Fast Radio Bursts) in 2007 werden ontdekt, breken astronomen zich het hoofd over het mysterieuze verschijnsel.

Ze zijn er nog niet achter waar de signalen vandaan komen en hoe ze ontstaan. Er doen verschillende theorieën de ronde. Zo zouden ze door supermassieve zwarte gaten of door krachtige magnetars opgewekt kunnen worden.

Containerschip met lichtsnelheid

Nu heeft een onderzoeksteam juit Harvard een nieuwe theorie geponeerd: de signalen worden gemaakt door intelligent leven, dat ze als brandstof voor ruimteschepen gebruikt.

Volgens de wetenschappers zijn de signalen krachtig genoeg om een vaartuig zo groot als een flink containerschip aan te drijven via een gigantisch lichtzeil en het dicht bij de lichtsnelheid te brengen.

De signalen worden volgens de astronomen verstuurd vanaf een planeet die zich in een stelsel op miljarden lichtjaren van de aarde bevindt. Ze treffen de aarde een fractie van een seconde, en dan spreken we van FRB’s.

Niet onwaarschijnlijk

Het opwekken van een dergelijk signaal vergt echter een grote hoeveelheid energie. De wetenschappers denken dan ook dat er een installatie moet bestaan die twee keer zo groot is als de aarde en het licht van een ster opvangt om er een straal van te maken.

Hoe ongelooflijk de theorie ook klinkt, het is een van de waarschijnlijkste verklaringen. Het is in ieder geval een van de weinige hypothesen die niet strijdig zijn met de natuurwetten.

Voor de meeste verklaringen die astronomen tot dusver voor het verschijnsel hebben gegeven, moeten er fenomenen plaatsvinden die alleen in theorie bestaan.

Lees ook:

Heelal

Het heelal dijt uit als een gek

15 minuten
Ruimtevaart

De reis naar Mars

16 minuten
Ruimtevaart

Miniraketten halen grote broers in

9 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg