1. Sterrenlicht wekt illusie van ufo
Soms worden meteoren of kometen aangezien voor ufo’s. Dat is ook niet zo vreemd, omdat deze hemellichamen zich voortbewegen aan de hemel. Maar ook sterren vormen weleens aanleiding tot valse ufowaarnemingen.
Zo kan het door een dunne wolkenlaag lijken of het licht van een ster fluctueert, wat er voor het menselijk oog kan uitzien als een vaartuig in beweging.
Ook planeten kunnen de illusie wekken van een bezoek van een vreemde beschaving. Vooral Venus heeft al tot veel valse ufowaarnemingen geleid.
Na de maan is Venus het helderste object aan de nachtelijke hemel. Dat komt doordat de planeet dicht bij de zon staat en een atmosfeer heeft met een dikke wolkenlaag, die het zonlicht goed naar de aarde kan reflecteren.
Venus is alleen laag boven de horizon bij zonsopgang of zonsondergang zichtbaar.
Vanwege die lage positie is Venus herhaaldelijk aangezien voor een ufo – onder meer in 1969 door de latere Amerikaanse president Jimmy Carter.
2. Lichtgevoelige camera tovert ufo tevoorschijn
Op 19 januari 2008 filmde de gepensioneerde David Caron een aantal merkwaardige lichten boven de Amerikaanse plaats Stephenville.
Door de camera kon je ze veel beter zien. David Caron over zijn ufowaarneming
Hij was ervan overtuigd dat het om een ufo ging.
‘Door de camera kon je ze veel beter zien,’ zei hij later. Maar dat was nou juist het probleem.
Als je sterk licht filmt met een handcamera waarvan de sluitertijd verkeerd is ingesteld, veroorzaken de kleine bewegingen van de camera lichtstrepen. De sluitertijd is de hoeveelheid tijd dat de camera ‘open’ is en licht binnenlaat; dan wordt het beeld opgenomen.
Als je ’s nachts filmt met een lange sluitertijd, zullen zelfs de kleinste bewegingen van het blootgestelde licht van bijvoorbeeld sterren strepen vormen. Je kent dit misschien wel van foto’s van een verlichte stad die met een lange sluitertijd zijn gemaakt.
Evenzo kunnen filmpjes of foto’s van lichtgevende objecten aan de hemel de illusie creëren van een kleurrijk, buitenaards fenomeen in beweging, terwijl het in feite gaat om bijvoorbeeld een object als een vliegtuig of satelliet dat met de verkeerde camera-instellingen is opgenomen.
3. Wolken misleiden ufowaarnemers
Heel veel ufowaarnemingen gaan gepaard met natuurlijke weersverschijnselen zoals bliksem – vooral zogeheten lichtbollen, die worden veroorzaakt door onweersbuien hoog in de atmosfeer.
De lichtbollen kunnen strepen of slingersporen in de lucht vormen, die vaak voor ufo’s worden aangezien.
Hetzelfde geldt voor lenswolken, die ontstaan als er stationaire, vochtige lucht over een berg of bergketen stroomt. Zoals de naam aangeeft, hebben de wolken de vorm van een lens, waarmee ze lijken op de klassieke ‘vliegende schotel’.
Ook gevechtsvliegtuigen, spionagevliegtuigen, bommenwerpers en zowel gewone gevechtswapens als raketsystemen zijn wel voor ufo’s aangezien.
Eind jaren 1940 en begin jaren 1950 testte het Amerikaanse leger veel van deze nieuwe, uiterst geheime technologieën in New Mexico. In diezelfde tijd stroomden de ufomeldingen in deze regio binnen.