Shutterstock
Zonsondergang in New Mexico

Gezichtsbedrog en weersverschijnselen creëren vliegende schotels

Voor het overgrote deel van de ufowaarnemingen is een verklaring. De waarnemers zijn alleen niet altijd in staat om die te achterhalen. Dit zijn drie natuurlijke verklaringen voor waarnemingen van vliegende schotels.

1. Sterrenlicht wekt illusie van ufo

Soms worden meteoren of kometen aangezien voor ufo’s. Dat is ook niet zo vreemd, omdat deze hemellichamen zich voortbewegen aan de hemel. Maar ook sterren vormen weleens aanleiding tot valse ufowaarnemingen.

Zo kan het door een dunne wolkenlaag lijken of het licht van een ster fluctueert, wat er voor het menselijk oog kan uitzien als een vaartuig in beweging.

Ook planeten kunnen de illusie wekken van een bezoek van een vreemde beschaving. Vooral Venus heeft al tot veel valse ufowaarnemingen geleid.

Na de maan is Venus het helderste object aan de nachtelijke hemel. Dat komt doordat de planeet dicht bij de zon staat en een atmosfeer heeft met een dikke wolkenlaag, die het zonlicht goed naar de aarde kan reflecteren.

Venus is alleen laag boven de horizon bij zonsopgang of zonsondergang zichtbaar.

Vanwege die lage positie is Venus herhaaldelijk aangezien voor een ufo – onder meer in 1969 door de latere Amerikaanse president Jimmy Carter.

Venus vanaf de aarde

De planeet Venus gezien vanaf de aarde.

© Shutterstock

2. Lichtgevoelige camera tovert ufo tevoorschijn

Op 19 januari 2008 filmde de gepensioneerde David Caron een aantal merkwaardige lichten boven de Amerikaanse plaats Stephenville.

Door de camera kon je ze veel beter zien. David Caron over zijn ufowaarneming

Hij was ervan overtuigd dat het om een ufo ging.

‘Door de camera kon je ze veel beter zien,’ zei hij later. Maar dat was nou juist het probleem.

Als je sterk licht filmt met een handcamera waarvan de sluitertijd verkeerd is ingesteld, veroorzaken de kleine bewegingen van de camera lichtstrepen. De sluitertijd is de hoeveelheid tijd dat de camera ‘open’ is en licht binnenlaat; dan wordt het beeld opgenomen.

Als je ’s nachts filmt met een lange sluitertijd, zullen zelfs de kleinste bewegingen van het blootgestelde licht van bijvoorbeeld sterren strepen vormen. Je kent dit misschien wel van foto’s van een verlichte stad die met een lange sluitertijd zijn gemaakt.

Foto van Londen

Londen ziet er ’s avonds laat nog kleurrijker uit dan anders op een foto die met een lange sluitertijd is genomen.

© Shutterstock

Evenzo kunnen filmpjes of foto’s van lichtgevende objecten aan de hemel de illusie creëren van een kleurrijk, buitenaards fenomeen in beweging, terwijl het in feite gaat om bijvoorbeeld een object als een vliegtuig of satelliet dat met de verkeerde camera-instellingen is opgenomen.

3. Wolken misleiden ufowaarnemers

Mayon-vulkaan

Een lenswolk boven de Mayon-vulkaan in de Filipijnen.

© Patryk Reba

Heel veel ufowaarnemingen gaan gepaard met natuurlijke weersverschijnselen zoals bliksem – vooral zogeheten lichtbollen, die worden veroorzaakt door onweersbuien hoog in de atmosfeer.

De lichtbollen kunnen strepen of slingersporen in de lucht vormen, die vaak voor ufo’s worden aangezien.

Hetzelfde geldt voor lenswolken, die ontstaan als er stationaire, vochtige lucht over een berg of bergketen stroomt. Zoals de naam aangeeft, hebben de wolken de vorm van een lens, waarmee ze lijken op de klassieke ‘vliegende schotel’.

Ook gevechtsvliegtuigen, spionagevliegtuigen, bommenwerpers en zowel gewone gevechtswapens als raketsystemen zijn wel voor ufo’s aangezien.

Eind jaren 1940 en begin jaren 1950 testte het Amerikaanse leger veel van deze nieuwe, uiterst geheime technologieën in New Mexico. In diezelfde tijd stroomden de ufomeldingen in deze regio binnen.

© Shutterstock

Echte ufo’s zijn wonderen van techniek

Sommige ufowaarnemingen zijn onverklaarbaar, en er zijn wetenschappers die denken dat ufo’s echt bestaan. In dat geval bevatten de ufo’s technologieën die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen, maar de bemanning lijkt waarschijnlijk op ons.

Lees hier hoe de wetenschap ufo’s verklaart.