ESO/M. Kornmesser
Oumuamua, sigaar, ufo

Wat nu als we echt bezoek uit de ruimte hebben gehad?

Sommige ufowaarnemingen zijn onverklaarbaar, en er zijn wetenschappers die denken dat ufo’s echt bestaan. In dat geval bevatten de ufo’s technologieën die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen, maar de bemanning lijkt waarschijnlijk op ons. Lees hier hoe de wetenschap ufo’s verklaart.

1. Ruimtesigaar is op drift geraakt vaartuig

Eind 2017 passeerde een onbekend sigaarvormig object ons zonnestelsel. Het hemellichaam kreeg de naam ‘Oumuamua en is in raadselen gehuld.

De waarnemingen passen niet bij een planetoïde, komeet of ander bekend type object in het heelal. Toen onderzoekers de bewegingen van het object analyseerden die door telescopen waren gedetecteerd, ontdekten ze dat ‘Oumuamua op zijn weg door het zonnestelsel versnelde.

De versnelling was weliswaar klein, maar gebeurde juist op een moment dat het object door de zwaartekracht van de zon had moeten vertragen.

Volgens Avi Loeb, hoogleraar astronomie aan Harvard University, is de verklaring dat ‘Oumuamua een op drift geraakt vaartuig is, een zonnezeil, dat door de straling van de zon wordt voortgestuwd.

VLT, Paranal, Chili

Op basis van data van o.a. het VLT-observatorium in Chili is ‘Oumuamua’s baan door het zonnestelsel berekend.

© ESO

Avi Loeb denkt dat een buitenaardse beschaving mogelijk ruimtevaartuigen met zonnezeilen gebruikt voor goederenvervoer tussen planeten(stelsels) in een ander deel van de Melkweg. Als Loeb gelijk heeft, is het bezoek van ‘Oumuamua onze eerste ontmoeting met een vreemde beschaving.

2. Ufo’s koloniseren Melkweg zoals virus

In 1966 kwam het boek Theory of Self-Reproducing Automata uit. Het bevatte een gedachte-experiment van de wiskundige John von Neumann uit de jaren 1940.

Volgens Von Neumann kan een mechanisch organisme, zoals een stukje code, in theorie machines beschadigen, zichzelf kopiëren en nieuwe gastheren infecteren – net zoals een biologisch virus.

Wat nu als aliens in verre sterrenstelsels dit gedachte-experiment in de praktijk brengen? Dat is het idee achter de theorie van het zogeheten Von Neumann-ruimteschip: een zelfsturende drone die is ontworpen om naar verre sterrenstelsels te reizen en door middel van replicatie planeten en manen te koloniseren.

De drone landt op bijvoorbeeld een maan – of op de aarde – en kopieert zichzelf met behulp van grondstoffen als ijzer en nikkel.

Als het mechanische organisme zichzelf duizenden malen heeft gekopieerd en de grondstofvoorraden van een planeet heeft uitgeput, gaat het ruimteschip verder naar nieuwe hemellichamen om die te infecteren. Dit proces herhaalt zichzelf tot hele sterrenstelsels door de buitenaardse beschaving zijn ‘kaalgevreten’.

3. Bemanning van ufo lijkt op ons

Als we bezoek krijgen van een ufo, wat voor wezens zitten daar dan in? Groene mannetjes die dodelijke straling op ons afvuren? Schattige aliens als E.T.? Of bizarre wezens met tentakels waar zuur uit spuit?

Er zijn veel theorieën over hoe intelligent leven buiten de aarde eruit zal zien. Maar over één ding zijn de onderzoekers het eens: de bouwstenen voor leven elders in het heelal lijken waarschijnlijk op die op aarde.

ruimtewezen, alien, ufo

Zelfs als wezens van elders in het heelal er niet precies zo uitzien als wij, bestaan ze waarschijnlijk uit dezelfde bouwstenen.

© Shutterstock

Op aarde bestaat 95 procent van de atomen in levende organismen uit koolstof, zuurstof en waterstof. Die drie zijn samen met helium de meest voorkomende elementen in het heelal. Daarom zal intelligent leven op andere planeten ook een mix zijn van die elementen.

Astrobiologen als Morris van de universiteit van Cambridge denken daarom dat de kans groot is dat buitenaardse bezoekers op ons zullen lijken.

‘Als de uitkomst van de evolutie in grote lijnen voorspelbaar is, dan zal wat geldt voor de ontwikkeling van hogere levensvormen hier op aarde ook elders in de Melkweg en daarbuiten gelden,’ zegt hij.