Shutterstock
Ufo

Daarom geven de VS niet meer ufovideo’s vrij

Sinds 2004 hebben Amerikaanse marinepiloten 144 ufo-observaties gemeld. Slechts drie daarvan zijn openbaar.

Het was nogal een klap voor ufofans toen de Amerikaanse marine onlangs weigerde meer video’s van ufowaarnemingen vrij te geven.

In het belang van de nationale veiligheid kunnen de video’s niet worden vrijgegeven, schrijft de Amerikaanse marine in een brief, die ook vermeldt dat er meer bewijzen van ufo’s in de archieven liggen.

Drie video’s zetten alles in gang

In 2020 gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie drie video’s vrij van ufo’s of UAP’s (unidentified aerial phenomena), zoals het ministerie ze zelf noemt.

De video’s zijn gemaakt door piloten van de U.S. Navy, maar waren al aan de pers gelekt. Toch was het bijzonder dat het ministerie van Defensie de echtheid ervan bevestigde.

Video

De website The Black Vault, die sinds 1996 materiaal van de Amerikaanse overheid over ufo’s en andere onderwerpen publiceert, stuurde kort daarna een verzoek aan het ministerie van Defensie om alle ufovideo’s openbaar te maken.

Ze maakten gebruik van de Freedom of Information Act (FOIA), die burgers in staat stelt een verzoek in te dienen om documenten van de Amerikaanse overheid vrij te geven als die geen veiligheidsrisico vormen.

Reactie na twee jaar

Dit verzoek behelsde volgense de autoriteiten echter een risico. Na twee jaar kwam het antwoord, dat The Black Vault meteen plaatste.

‘De opgevraagde video’s bevatten gevoelige informatie over ongeïdentificeerde luchtverschijnselen en zijn geheim en vrijgesteld van openbaarmaking,’ schrijft plaatsvervangend directeur van de FOIA-afdeling van de marine, Gregory Cason.

‘Het vrijgeven van deze informatie zou de nationale veiligheid bedreigen ... Geen enkel deel van de video’s kan worden geselecteerd voor vrijgave.’

Deze brief kreeg de website The Black Vault onlangs binnen. De Amerikaanse marine weigert meer video’s met ufowaarnemingen vrij te geven.

© theblackvault.com

Verder geeft Gregory Cason aan dat de drie ufovideo’s uit 2020 alleen openbaar werden gemaakt omdat ze al bekend waren bij het publiek door een lek naar de media.

‘Hoewel er eerder drie UAP-video’s zijn uitgebracht, zijn de specifieke omstandigheden van deze drie video’s uniek, omdat ze oorspronkelijk via onofficiële kanalen werden gepubliceerd voordat ze officieel werden vrijgegeven,’ aldus Cason.

‘Deze gebeurtenissen werden uitgebreid besproken in de openbaarheid; grote nieuwsmedia maakten zelfs speciale uitzendingen over deze gebeurtenissen. Gezien de hoeveelheid informatie in de openbaarheid over deze botsingen was het mogelijk de dossiers vrij te geven zonder verdere schade aan de nationale veiligheid toe te brengen.’

The Black Vault heeft al beroep aangetekend om het besluit herzien te krijgen.

Een ufo doorkruist het luchtruim en wordt gefilmd vanuit een jachtvliegtuig

In de zogeheten Gimbal-video lijkt een object met hoge snelheid te draaien in het luchtruim.

© US Navy

Meer ufovideo’s in aantocht

Wat ufofans echter opvallend vinden, is dat de marine in de brief aangeeft in het bezit te zijn van meer video’s en bewijzen voor ufo’s.

Normaal gesproken bevestigen noch ontkennen de autoriteiten het bestaan van ufodocumentatie.

In mei hield het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het eerst sinds de jaren 1960 een openbare hoorzitting over ufo’s.

Dit volgde op de publicatie van een omvangrijk rapport van het Pentagon in juni 2021. Daarin onthulde het ministerie dat piloten van de Amerikaanse marine sinds 2004 144 ufowaarnemingen hebben gemeld.