Shutterstock

Astronomen bouwen stap voor stap de perfecte planeet

Onderzoekers hebben alles geanalyseerd wat we weten over het leven en hoe het zich verhoudt tot de omstandigheden op aarde. Het resultaat is de formule van de optimale planeet.

De lijst met voorwaarden die nodig zijn om de perfecte planeet te creëren, is lang. De aarde kan sommige punten afvinken, maar lang niet allemaal.

Een onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar astronomie Dirk Schulze-Makuch van de Technische Universität in Berlijn denkt vooral dat de zon het verkeerde type ster is. Hij leeft te kort en geeft in zijn vroege fase te veel gevaarlijke straling af.

De aarde is bovendien te klein – de optimale planeet zou circa 1,5 keer zoveel massa en dus een 10 procent grotere diameter moeten hebben. De superplaneet is ook 5 °C warmer en vochtiger.

Maar de aarde heeft een enorme ijzeren kern, een grote maan en vooral: platentektoniek.

1. Kleine sterren, lang leven

De perfecte planeet draait rond een oranje dwergster, die vier keer zo lang leeft als de zon en weinig gevaarlijke straling heeft. De langere levensduur geeft de planeet meer tijd om te evolueren.

Ken Ikeda Madsen / Shutterstock

2. Locatie maakt water mogelijk

Als een planeet te veel energie van de ster ontvangt, verdampt het water, maar krijgt hij te weinig, dan bevriest het. De planeet moet zich dus midden in de zogeheten bewoonbare zone bevinden, waar water vloeibaar is.

Ken Ikeda Madsen / Shutterstock

3. Kern vormt het buitenste schild

Een grote, ijzerhoudende kern zorgt voor een magnetisch veld dat een beschermende schil vormt om de planeet en het leven beveiligt tegen straling van deeltjes. Daarbij heeft de perfecte planeet bij voorkeur 50 procent meer massa dan de aarde.

Ken Ikeda Madsen / Shutterstock

4. Diepe bewegingen sturen het klimaat

Een planeet leeft pas met platentektoniek, die ontstaat door langzame bewegingen in de zogeheten mantel. Door platentektoniek is er land en zee en blijft het klimaat gedurende miljoenen jaren stabiel.

Ken Ikeda Madsen / Shutterstock

5. Kusten brengen soorten tot leven

De grootste soortenrijkdom in zee vind je in ondiepe wateren, dus hoewel een zeeplaneet in theorie leven kan ontwikkelen, zal dat niet zo geavanceerd zijn als op een planeet met continenten. Een superbewoonbare planeet heeft dan ook veel kuststreken.

Shutterstock/Ken Ikeda Madsen

6. Meer dieren door warmte en zuurstof

Op de perfecte planeet is de atmosfeer 5 °C warmer dan die van de aarde, dus regenwouden met een hoge biodiversiteit kunnen grote delen ervan bedekken. Wil het leven er echt gedijen, dan moet de atmosfeer 30 procent zuurstof bevatten, tegen 21 procent van de aarde.

Ken Ikeda Madsen / Shutterstock

7. Maan stabiliseert de kringloop

Een grote maan stabiliseert de helling van de as van de superplaneet ten opzichte van de ster en daarmee het klimaat. De maan creëert ook een getij zoals op aarde, wat het zeeleven hier heeft geholpen om aan land te komen.

Shutterstock/Ken Ikeda Madsen