Shutterstock
Jupiter

Jupiter: reus van het zonnestelsel

Wist je dat de planeet Jupiter de grootste planeet van het zonnestelsel is? Hier vind je meer leuke weetjes over Jupiter.

Jupiter – de reusachtige planeet

Jupiter is de reus van het zonnestelsel. Het is de eerste van de buitenste gasplaneten en weegt meer dan twee keer zoveel als alle andere planeten van het zonnestelsel samen.

Jupiter is een gasplaneet en heeft dus geen vast oppervlak. Hij bestaat uit gas en heeft mogelijk een vaste kern. 75% van het gas is waterstof en 25% is helium.

De god Jupiter

Jupiter is al sinds de oudheid bekend als zwervende ster. Maar hij werd pas rond 1610 nader bestudeerd, toen Galileo Galilei door zijn telescoop de planeet en de vier grootste manen ervan waarnam.

De planeet Jupiter is vernoemd naar de oppergod van de Romeinse mythologie: de god van het onweer.

Planeetta Jupiter

Op Jupiter woedt een storm die twee à drie keer zo groot is als de aarde.

© Shutterstock

De rode vlek van Jupiter

Net als op aarde waaien er op Jupiter winden, die zich in gordels van oost naar west verplaatsen en vice versa. Tussen deze windgordels wervelt gas op, waardoor er plaatselijk stormen ontstaan.

De grootste storm wordt de rode vlek genoemd en deze beslaat een gebied dat twee à drie keer zo groot is als de aarde. Hij is duidelijk te zien op de foto’s die van de planeet zijn gemaakt en woedt al honderden jaren.

Astronomen nemen de storm al bijna 350 jaar waar, en nu lijkt het erop dat hij afneemt.

De manen van Jupiter

Jupiter heeft 79 bekende manen, waarvan er 12 in 2018 zijn ontdekt. Maar er wordt aangenomen dat de planeet er misschien wel 100 heeft. Jupiter heeft daarmee meer manen dan de andere planeten in het zonnestelsel.

Veel manen van Jupiter zijn planetoïden, die aangetrokken worden door de enorme zwaartekracht van de planeet.

De grootste vier manen heten de Galileïsche manen, omdat ze werden ontdekt door de wetenschapper Galileo Galilei. Drie manen van Jupiter hebben mogelijk een zoutwaterzee onder hun oppervlak, en een aantal onderzoekers denkt daarom dat er leven op deze manen kan zijn.

Jupiter

Jupiterilla on Aurinkokunnan planeetoista eniten kuita.

© Shutterstock

Onderzoek vanuit een baan

Sinds 1973 zijn er zeven onbemande sondes langs Jupiter gescheerd. In 1995 ging de sonde Galileo als eerste in een baan om de planeet en stuurde een kleine sonde de atmosfeer in.

In 2016 zal de sonde Juno Jupiter bereiken en eveneens in een baan om de planeet gaan.

Jupiter is soms te zien vanaf de aarde, en is gemiddeld na de maan en Venus het helderste object aan de nachtelijke hemel.