De rode vlek van Jupiter
Net als op aarde waaien er op Jupiter winden, die zich in gordels van oost naar west verplaatsen en vice versa. Tussen deze windgordels wervelt gas op, waardoor er plaatselijk stormen ontstaan.
De grootste storm wordt de rode vlek genoemd en deze beslaat een gebied dat twee à drie keer zo groot is als de aarde. Hij is duidelijk te zien op de foto’s die van de planeet zijn gemaakt en woedt al honderden jaren.
Astronomen nemen de storm al bijna 350 jaar waar, en nu lijkt het erop dat hij afneemt.
De manen van Jupiter
Jupiter heeft 79 bekende manen, waarvan er 12 in 2018 zijn ontdekt. Maar er wordt aangenomen dat de planeet er misschien wel 100 heeft. Jupiter heeft daarmee meer manen dan de andere planeten in het zonnestelsel.
Veel manen van Jupiter zijn planetoïden, die aangetrokken worden door de enorme zwaartekracht van de planeet.
De grootste vier manen heten de Galileïsche manen, omdat ze werden ontdekt door de wetenschapper Galileo Galilei. Drie manen van Jupiter hebben mogelijk een zoutwaterzee onder hun oppervlak, en een aantal onderzoekers denkt daarom dat er leven op deze manen kan zijn.
Onderzoek vanuit een baan
Sinds 1973 zijn er zeven onbemande sondes langs Jupiter gescheerd. In 1995 ging de sonde Galileo als eerste in een baan om de planeet en stuurde een kleine sonde de atmosfeer in.
In 2016 zal de sonde Juno Jupiter bereiken en eveneens in een baan om de planeet gaan.
Jupiter is soms te zien vanaf de aarde, en is gemiddeld na de maan en Venus het helderste object aan de nachtelijke hemel.