Hoe snel bewegen wij in het heelal?

Hoe snel bewegen wij in het heelal?

Zelfs als je stilzit op een stoel, ben je in beweging. De aarde draait om zijn as en om de zon. En de zon is ook weer in beweging, net als de Melkweg. Daardoor heb jij een snelheid van miljoenen kilometers per uur.

Zelfs als we stil op een stoel zitten, zijn we volop in beweging.

Allereerst volgen we de draai van de aarde om zijn eigen as. De snelheid van die beweging hangt af van onze positie op de aardbol; bij de evenaar is de rotatiesnelheid 1670 km/h, op onze breedtegraden lager.

We racen door de Melkweg

Maar we maken op aarde ook een baan om de zon met een vaart van 107.200 km/h. Daarbij komt dat het hele zonnestelsel rond het Melkwegcentrum beweegt met een omlooptijd van 225 miljoen jaar.

De zon bevindt zich 27.000 lichtjaren van het Melkwegcentrum, dus de lengte van zijn baan is 170.000 lichtjaren. Op basis van die cijfers zien we dat het zonnestelsel door het melkwegstelsel beweegt met ruim 800.000 km/h.

Melkweg beweegt zelf ook

De beweging rond het Melkwegcentrum is nog niet alles. In ons lokale melkwegcluster trekt de Melkweg naar ons buurmelkwegstelsel, Andromeda, met circa 470.000 km/h, waardoor de twee melkwegstelsels over een paar miljard jaar op elkaar zullen botsen.

Verder lijkt het erop dat ons lokale melkwegcluster wordt aangetrokken door een enorm supercluster 150 miljoen lichtjaren weg: The Great Attractor, de grote aantrekker. We gaan erop af met circa 2.200.000 km/h.

Tot slot nemen we allemaal deel aan de expansie van het heelal, maar daarbij beweegt de ruimte zelf, waarbij alle melkwegstelsels van elkaar af bewegen. Dat is niet wat wij gewoonlijk onder beweging verstaan.