Historische ufo-hoorzitting in het Amerikaanse Congres: Dit zijn de wildste beweringen

Drie hoge Amerikaanse oud-officieren van het leger beweerden onder ede dat de Amerikaanse regering jarenlang opzienbarende informatie over ufo’s heeft achtergehouden. Eén uitspraak in het bijzonder maakte iets los bij het publiek.

Ufo-hoorzitting in het Congres

De drie oud-militairen Ryan Graves, David Grusch en David Fravor vertelden woensdag onder ede wat ze wisten aan het Congres.

© Gordon Annabelle/Abaca/Ritzau Scanpix

‘We nemen geen groene mannetjes of vliegende schotels mee naar de hoorzitting – we leggen gewoon de feiten bloot.’

Dit was de openingsverklaring van de Republikein Tim Burchett, een van de drijvende krachten achter de historische ufo-hoorzitting die woensdagmiddag plaatsvond in het Amerikaanse Congres.

Maar wat er boven tafel kwam tijdens de hoorzitting, was ruimschoots explosief genoeg om niet alleen in de VS, maar over de hele wereld iets los te maken.

Drie hoge Amerikaanse oud-functionarissen van het leger hebben onder ede getuigd dat de Amerikaanse regering volgens hen veel meer weet over ufo’s dan ze het publiek vertelt. En dat is nog niet alles.

Volgens de getuigen heeft de regering zelfs al sinds de jaren 1930 weet van buitenaards leven.

Dit zijn enkele van de meest opzienbarende beweringen van de historische gebeurtenis, waarbij één uitspraak in het bijzonder de aandacht van het publiek trok.

‘Absoluut zeker’ dat de VS ufo’s in handen hebben

Voormalig inlichtingenofficier David Grusch, die ook een sleutelrol speelde in de zogeheten UAP-taskforce van het Pentagon, vertelde de congresleden dat hij ‘absoluut zeker’ is dat de Amerikaanse regering in het bezit is van neergestorte ufo’s.

De militair legde uit dat zijn kennis gebaseerd is op een serie interviews die hij met maar liefst 40 getuigen heeft gehouden over een periode van vier jaar.

Hij vertelde ook hoe hij, toen hij voor het Amerikaanse Ministerie van Defensie werkte, op de hoogte zou zijn gebracht van een ‘tientallen jaren durend’ Pentagon-programma gericht op het verzamelen en reconstrueren van neergestorte ufo’s.

Grusch leverde tijdens de hoorzitting echter geen bewijs voor zijn beweringen en benadrukte dat hij zelf nooit een ufo heeft gezien.

Ook voormalig gevechtspiloot Ryan Graves, die de zogeheten Gimbal-video opnam die in 2020 door het Pentagon werd gepubliceerd, vertelde het Congres hoe hij door meerdere piloten was benaderd die hetzelfde hadden meegemaakt.

‘Op dit moment zijn er ufo’s in ons luchtruim, maar ze worden zelden gemeld,’ vertelde hij de congresleden.

Bekijk de Gimbal-video hier:

Video

Getuige: Ufo vloog met supersonische snelheid

‘De technologie die we tegenkwamen was veel geavanceerder dan de onze – in elk opzicht.’

Dit was de beschrijving van voormalig marineofficier David Fravor toen hij aan het Congres moest uitleggen waarom hij denkt dat ufo’s een concrete bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de VS.

Samen met drie andere militaire piloten zag de voormalige officier naar verluidt een Tic Tac-vormig object vlak boven de Stille Oceaan tijdens een militaire oefening in 2004, waar hij ook de video opnam die een van de beroemdste ufo-opnames aller tijden is geworden.

Bekijk de video hier:

De video van de ufo-waarneming in 2004 heet ‘FLIR1’, naar de naam van de gebruikte infraroodtechnologie.

De marineofficier beweert dat het ongeïdentificeerde object geen vleugels, rotors of uitlaat had en dat het plotseling zou zijn verdwenen toen hij met zijn straaljager naderde, om vervolgens bijna 100 kilometer verderop weer tevoorschijn te komen.

Volgens David Fravor tart het incident elke logische of natuurkundige verklaring die we kennen.

‘En er is niets wat we eraan kunnen doen,’ vertelde hij het congres.

Hints over geweld en moord

Het Republikeinse Congreslid Tim Burchett vroeg voormalig inlichtingenofficier David Grusch of hij persoonlijk iemand kende die benadeeld was in een poging om buitenaardse technologie in de doofpot te stoppen.

‘Ja,’ was het antwoord van Grusch.

De Republikein vroeg vervolgens of Grusch had gehoord van iemand die was vermoord, waarop de militair antwoordde dat hij ‘personen met die kennis doorverwees naar de juiste autoriteiten’.

Grusch: ‘niet-aardse biologische overblijfselen’ gevonden

Een van de uitspraken die het meeste losmaakte bij het publiek was van David Grusch, die zei dat hij mensen heeft geïnterviewd die ‘niet-aardse’ biologische resten hebben gevonden rond neergestorte ufo’s.

Toen een congreslid hem vroeg om de bewering te staven, legde hij uit dat hij geen specifieke details kon onthullen, omdat de informatie te gevoelig was om met het publiek te delen.

Een woordvoerder van het Pentagon heeft onder andere tegenover NBC News de beweringen van Grusch als onjuist van de hand gewezen.

Verschillende beschuldigingen die gisteren tijdens de hoorzitting werden geuit, zijn al eerder in de media gepresenteerd door de drie getuigen, en er werd geen nieuw bewijs gepresenteerd.

Het meest opmerkelijke deel van de hoorzitting is dan ook de reactie van de congresleden zelf.

Dit vindt journalist Frederik Dirks Gottlieb, die de zaak al lange tijd volgt.

‘Het kader is radicaal anders,’ vertelt de journalist en podcasthost aan Wetenschap in Beeld.

‘Drie machtige mannen zitten onder ede behoorlijk intimiderende dingen te vertellen aan leden van het Congres, die het heel serieus lijken te nemen en zich goed hebben ingelezen,’ zegt hij.

In zijn slotopmerkingen na de urenlange hoorzitting omschreef het Republikeinse Congreslid Glenn Grothman de hoorzitting als ‘verhelderend’.

‘Natuurlijk denk ik dat velen van ons ernaar zullen uitkijken om antwoorden te krijgen in een meer vertrouwelijke omgeving. Ik neem aan dat hier wat wetgeving uit voort zal komen,’ vertelde Grothman aan het Congres.