Grootste structuur in de ruimte ontdekt

Op 4,5 tot 6,5 miljard lichtjaar van de aarde is een enorme verzameling sterrenstelsels ontdekt, die de BOSS Great Wall is gedoopt.

The Boss Great Wall

Onderzoekers hebben in de ruimte een ontdekking gedaan waarbij vergeleken de aarde een speldenknop is.

Het gaat om een structuur die de BOSS Great Wall is gedoopt. Zoals de naam al aangeeft is de structuur een 'muur' van heel veel superclusters – groeperingen van sterrenstelsels. Sterrenstelsels, zoals de Melkweg, worden door de onderlinge zwaartekracht bijeengehouden in clusters, en die vormen samen weer superclusters.

Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.

De reus van het heelal

De structuur bestaat uit 830 sterrenstelsel en heeft een massa van 10.000 keer de Melkweg, schrijft New Scientist. Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van iets wat zo groot is, maar we proberen het voor je in perspectief te plaatsen. De aarde draait om één ster, de zon. Ons sterrenstelsel, de Melkweg, bevat ruim 200 miljard sterren, en om elke ster draait een onbekend aantal planeten.

Vermenigvuldig dat met 10.000 en je hebt de BOSS.

Meer gigastructuren in het heelal

BOSS staat voor Baryon Oscillation Spectroscopic Survey. De 'muur' werd ontdekt door een team van astrofysici van de Canarische Eilanden, dat een artikel heeft gepubliceerd over de vondst in Astronomy & Astrophysics

Aan de hand van deze gigantische structuur, die zich op circa 4,5 tot 6,5 miljard lichtjaar van de aarde bevindt, kan worden onderzocht hoe het heelal na de oerknal vorm heeft gekregen. Er was al een vergelijkbare kosmische structuur gevonden, de Sloan Great Wall, maar die is kleiner. En in 2014 ontdekten onderzoekers dat ook de Melkweg onderdeel is van een groot supercluster, Laniakea.