Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aliens

Drie planeten rond TRAPPIST-1 zijn mogelijk bedekt met een laag water, met hier en daar eilandjes waar leven kan gedijen.

© JPL-Caltech/NASA
Heelal - Exoplaneten

Zwarte bloemen en pantserpadden kunnen gedijen bij TRAPPIST-1

Op drie hemellichamen bij de ster TRAPPIST-1 heeft leven een kans. Een bioloog heeft een inschatting gemaakt van het uiterlijk ervan. Bekijk de buitenaardse wezens hier.

Een koude ster met zeven kleine rotsplaneten eromheen. Zo ziet TRAPPIST-1 eruit.

Het planetenstelsel, dat in mei 2017 is ontdekt, is uitgeroepen tot de grootste planetenvondst van dit decennium. De ster heeft namelijk drie aardeachtige planeten in de bewoonbare zone, waar kans op leven is.

Een bioloog die is gespecialiseerd op het gebied van dieren heeft een inschatting gemaakt van het uiterlijk van de buitenaardse dieren en planten.

Zwaar leven rond rode dwergen

TRAPPIST-1

Drie van de planeten van de ster zouden leven kunnen bevatten.

© JPL-Caltech/NASA

TRAPPIST-1 staat op 39 lichtjaar van de aarde en is een zogeheten rode dwerg. Zijn diameter is slechts een tiende van die van de zon.

Rode dwergen zenden extreem veel straling uit naar de ruimte. De uitbarstingen kunnen zo hevig zijn dat ze magnetische stormen veroorzaken. Die zijn soms wel duizend keer zo krachtig als de zwaarste geomagnetische zonnestormen op aarde.

Zelfs als de planeet door een magnetisch veld wordt beschermd, moeten eventuele dieren daarom zijn gewapend tegen de straling.

De bioloog denkt dan ook aan dieren met een dikke huid en beenplaten. Ook moeten ze krachtige voorpoten hebben, zodat ze zich kunnen ingraven tijdens de uitbarstingen van de ster.

Klik op de afbeelding om in te zoomen op het dier:

Planten kruipen langs de grond

Rode dwergen stralen niet veel zichtbaar licht uit. TRAPPIST-1 zendt bijvoorbeeld slechts 0,05 procent van het licht van onze zon uit.

Daarom moeten planten niet alleen zichtbaar licht van de ster benutten voor hun fotosynthese, maar ook warmtestraling. De bladeren zullen waarschijnlijk zwart, donkerbruin of donkerrood zijn; donkere kleuren absorberen de meeste warmtestraling.

In zo’n milieu moeten de planten hun wortels en wateropslag net als paddenstoelen in de bodem verstoppen en hun bladeren vlak bij de grond houden.

Klik op de afbeelding om in te zoomen op de plant:

Lees ook:

Exoplaneten

NASA schiet alienjager van de toekomst de ruimte in

2 minuten
Exoplaneten

Atmosfeer ontdekt op aardeachtige exoplaneet

0 minuten
Exoplaneten

Hier regent het diamanten

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg