Zwarte bloemen en pantserpadden kunnen gedijen bij TRAPPIST-1

Op drie hemellichamen bij de ster TRAPPIST-1 heeft leven een kans. Een bioloog heeft een inschatting gemaakt van het uiterlijk ervan. Bekijk de buitenaardse wezens hier.

Aliens

Drie planeten rond TRAPPIST-1 zijn mogelijk bedekt met een laag water, met hier en daar eilandjes waar leven kan gedijen.

© JPL-Caltech/NASA

Een koude ster met zeven kleine rotsplaneten eromheen. Zo ziet TRAPPIST-1 eruit.

Het planetenstelsel, dat in mei 2017 is ontdekt, is uitgeroepen tot de grootste planetenvondst van dit decennium. De ster heeft namelijk drie aardeachtige planeten in de bewoonbare zone, waar kans op leven is.

Een bioloog die is gespecialiseerd op het gebied van dieren heeft een inschatting gemaakt van het uiterlijk van de buitenaardse dieren en planten.

Zwaar leven rond rode dwergen

TRAPPIST-1

Drie van de planeten van de ster zouden leven kunnen bevatten.

© JPL-Caltech/NASA

TRAPPIST-1 staat op 39 lichtjaar van de aarde en is een zogeheten rode dwerg. Zijn diameter is slechts een tiende van die van de zon.

Rode dwergen zenden extreem veel straling uit naar de ruimte. De uitbarstingen kunnen zo hevig zijn dat ze magnetische stormen veroorzaken. Die zijn soms wel duizend keer zo krachtig als de zwaarste geomagnetische zonnestormen op aarde.

Zelfs als de planeet door een magnetisch veld wordt beschermd, moeten eventuele dieren daarom zijn gewapend tegen de straling.

De bioloog denkt dan ook aan dieren met een dikke huid en beenplaten. Ook moeten ze krachtige voorpoten hebben, zodat ze zich kunnen ingraven tijdens de uitbarstingen van de ster.

Klik op de afbeelding om in te zoomen op het dier:

Planten kruipen langs de grond

Rode dwergen stralen niet veel zichtbaar licht uit. TRAPPIST-1 zendt bijvoorbeeld slechts 0,05 procent van het licht van onze zon uit.

Daarom moeten planten niet alleen zichtbaar licht van de ster benutten voor hun fotosynthese, maar ook warmtestraling. De bladeren zullen waarschijnlijk zwart, donkerbruin of donkerrood zijn; donkere kleuren absorberen de meeste warmtestraling.

In zo’n milieu moeten de planten hun wortels en wateropslag net als paddenstoelen in de bodem verstoppen en hun bladeren vlak bij de grond houden.

Klik op de afbeelding om in te zoomen op de plant: