VIDEO: Reis mee naar een pas ontdekt planetenstelsel

Eind februari maakte NASA een sensationele vondst bekend: het planetenstelsel TRAPPIST-1 met wel zeven aardachtige planeten. Nu kun je met behulp van animatievideo’s een rondleiding krijgen over het rotsachtige oppervlak ervan.

De ultrakoele rode dwerg waar de planeten omheen draaien, heeft de naam TRAPPIST-1 gekregen. De planeten heten TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g en h, op basis van hun afstand van de ster.

© ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Op slechts 40 lichtjaar van de aarde staat een planetenstelsel met wel zeven aardachtige planeten.

Dat maakte NASA eind februari bekend op een persconferentie. Het ruimteagentschap meldde ook dat drie van de planeten mogelijk vloeibare oceanen bevatten – en dus potentieel voor leven.

Nu kun je zelf op ontdekking gaan naar de aardachtige planeten, met behulp van een aantal animatievideo’s die de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) beschikbaar heeft gesteld.

Begroet de ultrakoele dwerg

In de video maak je onder andere kennis met de rode dwerg TRAPPIST-1, waar de zeven planeten omheen draaien.

Met een oppervlaktetemperatuur van ‘slechts’ 2550 °C is hij geclassificeerd als ultrakoel. Ter vergelijking: de zon heeft een temperatuur van 5500 °C.

De planeten bevinden zich wel veel dichter bij de ster dan in ons eigen zonnestelsel het geval is.

Reis 40 lichtjaar door het heelal

In de video reis je langs de maan 40 lichtjaar het heelal in tot je aankomt bij het TRAPPIST-1-stelsel met de rode dwerg in het midden.

De planeten staan in de animatie op dezelfde plaats als in het echt.

Zweef over het oppervlak

In de video zweef je over de met kraters bezaaide planeet TRAPPIST-1b, de planeet die het dichtst bij de ultrakoele rode dwerg staat.

Je ziet in de verte van links naar rechts ook de planeten TRAPPIST-1f, c en d aan de hemel staan.