Sensatie: Superaarde heeft een atmosfeer
Hoewel de planeet voor ons te warm is om op te wonen, heeft Gliese 1132b toch de aandacht van astronomen gevangen: voor het eerst is er een atmosfeer ontdekt rond een zogeheten superaarde.

Een Brits onderzoeksteam heeft op 39 lichtjaar van de aarde een sensationele ontdekking gedaan.
De exoplaneet Gliese 1132b is gecategoriseerd als een superaarde, omdat hij lijkt op onze eigen planeet.
En nu zijn er duidelijke aanwijzingen ontdekt dat de planeet een dikke atmosfeer heeft.
Waterdamp en methaangas
‘Het is niet de ontdekking van leven op een andere planeet, maar wel een belangrijke stap in de goede richting,’ aldus dr. John Southworth van de Engelse Keele University in een persbericht:
‘De ontdekking van een atmosfeer rond Gliese 1132b markeert de eerste keer dat er een atmosfeer is aangetroffen rond een aardeachtige planeet.’
De eerste metingen duiden op een dikke atmosfeer, die voornamelijk bestaat uit oververhitte waterdamp, methaangas of een combinatie daarvan.
Ondanks de atmosfeer en de aardeachtige omstandigheden op de planeet kan de mens er maar beter wegblijven. Het is op Gliese 1132b namelijk meer dan 330 °C.
Hoop op leven
Toch is er reden tot enthousiasme, want met deze ontdekking op Gliese 1132b wordt de kans dat er leven bestaat in de ruimte weer wat groter.
We weten nu dat exoplaneten een atmosfeer kunnen hebben en die miljarden jaren kunnen behouden.
Volgend jaar wordt de ruimtetelescoop James Webb in een baan om de aarde gebracht, en deze hypermoderne telescoop zal zijn kijker waarschijnlijk op de exoplaneet richten.
De telescoop is zo krachtig dat hij diverse raadsels rond de atmosfeer van Gliese 1132b zal kunnen oplossen, zoals wat de dichtheid is en uit welke luchtlagen hij bestaat.